Jágrovi bude 44 a stále 'válí'. Gretzky už v jeho věku nehrál, Lemieuxe brzdila zranění

Hokejista Jaromír Jágr dál překvapuje NHL tím, jak dokáže hrát pár týdnů před svými 44. narozeninami. Z Čechů dal v této sezoně nejvíce gólů a pravidelně přepisuje žebříčky statisticky nejúspěšnějších hráčů. Z jeho čísel je navíc patrné, že si i v hokejově pokročilém věku drží vysokou produktivitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr si proti Edmontonu připsal 737. gól kariéry

Jaromír Jágr si proti Edmontonu připsal 737. gól kariéry | Zdroj: Reuters

V souvislosti s tím, jak Jaromír Jágr stoupá historickými tabulkami, připravili datoví žurnalisté Českého rozhlasu několik zajímavých grafů.

Při pohledu na graf, který zobrazuje vývoj získaných bodů vybranými legendami NHL, je vidět, že křivka Wayna Gretzkého míří strmě vysoko k jeho téměř 3000 bodům. Gordie Howe se pro změnu vyznačoval hokejovou dlouhověkostí, takže se jeho křivka táhne několika desetiletími.

Inspirace: vizualizace NY Times s 250 nejlepšími hokejisty NHL podle statistik serveru Hockey-reference.com z 12. ledna 2016.

Druhý graf vybrané hráče srovnává podle toho, v jakém věku dosahovali svých bodových milníků.

Za největší hvězdu historie je mnohými považován Wayne Gretzky, a to mimo jiné proto, že si za svou bohatou kariéru v NHL připsal nejvyšší počet gólů, nahrávek i bodů.

V porovnání s ním sice Jágr v bodovém průměru na zápas prohrává, ale na druhé straně jeho produktivita v závěru kariéry neklesá tak rychle, jako to bylo v případě kanadské legendy.

Jágrova čísla obdivují i jeho bývalí kolegové, kteří však na rozdíl od něj s hokejem už skončili.

„Já jsem hrál do 38 let, ale znám dost hráčů, kteří jsou stále aktivní ve stejném věku jako Jágr. Jeho síla a šikovnost je však úplně jinde než u podobně starých hokejistů. Je to tím, že mu prostě neseberte puk, nebo je to přinejmenším strašně těžké. Někdy až nechápu, co dovede s rukama,“ říká bývalý hokejista a současný komentátor televize TSN Ray Ferraro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromíra Jágra porovnával s dalšími hokejovými legendami František Kuna

Sám proti Jágrovi hrál a s úžasem sleduje, jak rodák z Kladna po čtyřicítce boduje. Sledovat Jágra už může po konci kariéry i další veterán NHL, brankář Martin Brodeur.

„Má spoustu zkušeností z mnoha týmů i soutěží. Jsme stejně staří, tak k sobě máme blízko. Je skvělým příkladem toho, co všechno lze hokeji obětovat. Hrál jsem proti Mariovi, Waynovi, ale proti Jaromírovi jsem hrál asi víckrát. Jágr byl nejlepší hokejista, který proti mně kdy hrál,“ prohlásil Brodeur, který hrál dlouhá léta proti Jágrovi a ke konci kariéry i s ním za New Jersey.

Pořadí nejlepších střelců historie NHL - Jaromír Jágr 737 gólů | Foto: Český rozhlas

Jaromír Jágr | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, František Kuna, Marcel Šulek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme