Kde je největší zájem o místo v zastupitelstvu? Najděte si svou obec

V interaktivní mapě můžete prozkoumat složení kandidátek pro komunální volby ve všech obcích ČR. Výchozí zobrazení ukazuje, kde je nejvíce zájemců o jedno místo v zastupitelstvu, a kde naopak horko těžko složili aspoň jednu úplnou kandidátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třebovle na Kolínsku - obecní úřad

Třebovle na Kolínsku - obecní úřad | Foto: Jana Huzilová

Pomocí přepínače vlevo nahoře si můžete do mapy promítnout další data: poměr mužů a žen či koncentraci kandidátů s různými akademickými tituly - pro úspěch kandidátky v komunálních volbách je totiž klíčové, za koho se rozhodnou kandidovat respektované místní elity, především lékaři.

Vyhledávací pole vlevo dole slouží k nalezení obce, která vás nejvíce zajímá. Kliknutím na její obrys na mapě zobrazíte kompletní soupisku kandidátů. Můžete ji dále třídit a filtrovat podle věku, povolání či stranické příslušnosti.

Z mapy je na první pohled zjevné, že čím je město větší, tím je poptávka po místech v zastupitelstvu silnější. Zatímco například v Hradci Králové soutěží o jeden mandát patnáct kandidátů, v sousedních Předměřicích nad Labem jsou to jen dva.

Jaké je vysvětlení? To nejjednodušší, které nás hned napadne: Čím větší město, tím vyšší rozpočet, o jehož přerozdělování zastupitelstvo rozhoduje. Jsou tu ovšem i další důvody. Obce v České republice jsou neobyčejně malé. Zatímco v roce 1990 jsme měli 4100 samostatných obcí, nyní jich je 6253. Skoro osmkrát lidnatější Německo má obcí dvojnásobek. Tři čtvrtiny českých obcí mají méně než tisíc obyvatel, a nemají tudíž předpoklady pro to, aby se v nich rozvinula politická konkurence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Interaktivní mapu s podrobnými informacemi o kandidátkách v jednotlivých obcích představil datový novinář Jan Cibulka.

Podle politologa Václava Bubeníčka nemusí být tento "apoliticko-demarchistický model" obecní politiky nutně nezdravý. Občané se spíš chovají rozumně a efektivně: neztrácejí sílu a čas politickými boji, na obsazení zastupitelstva se předem dohodnou a v obci je pak jediná kandidátka, často se stejným počtem kandidátů, jako je míst v zastupitelstvu. Takových obcí letos v Česku napočítáme 679, například Višňovou na Jindřichohradecku nebo Drnek na Kladensku. O fenoménu obcí s jedinou kandidátkou hovořil minulý týden zajímavě také pražský politolog Petr Jüptner v podcastu Na přetřes.

Vážnější je situace v obcích, kde je zájemců o práci v zastupitelstvu méně než míst na obecním úřadě. Takové obce musí volby odložit, a pokud se zastupitele najít nepodaří, hrozí jim zánik či ztráta samostatnosti. Letos jsme takových obcí napočítali 34, například Podlešín u Kladna, Ždírec u Havlíčkova Brodu či Prodašice u Mladé Boleslavi.

Na základě počítačové analýzy kandidátek jsme pro vás připravili seriál reportáží, které uslyšíte v posledním týdnu před volbami ve vysílání Českého rozhlasu, a také další články a vizualizace pro novou rubriku Data na webu zpravy.rozhlas.cz.

Už minulý týden se reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana vypravil do dvou obcí, kde mají letos čistě ženské kandidátky. Celkově je z letošních 228 tisíc kandidátů do obecních zastupitelstev žen necelá třetina, přesně 32,3 procenta.

Marcel Šulek, Petr Kočí, Jan Boček, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme