Litr naturalu koupíte za 32,80 i za 41,70. Podívejte se, které pumpy jsou nejlevnější

Rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší čerpací stanicí je skoro devět korun, na padesátilitrové nádrži se tedy nasčítá na 445 Kč. Podobné je to s naftou: její ceny oscilují mezi 30,90 a 39,90 korunami za litr. Nejdražší jsou pumpy na dálnicích D1 a D5, kde trojice provozovatelů drží na pětadvaceti místech stejné vysoké ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa, benzín (ilustrační foto)

Benzínová pumpa, benzín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Od loňského jara mají motorizovaní doručovatelé České pošty vedle převozu zásilek ještě jednu pracovní povinnost: zapisovat každý den do přenosných počítačů ceny benzinu a nafty z “totemů” čerpacích stanic, kolem nichž na své trase projíždějí. Výsledkem tohoto snažení je zřejmě nejrozsáhlejší a nejspolehlivější databáze cen pohonných hmot. Přístup k ní nabízí pošta na webu tankujlevneji.cz.

Stránka umožnuje najít si nejlevnější palivo, případně procházet jednu pumpu za druhou v mapě. Pokud vás zajímají další podrobnosti, například kde se koncentrují nejdražší prodejní místa, nebo které okresy či které značky čerpacích stanic jsou "drahé" a které "levné", na webu České pošty nepochodíte.

Cena nafty na světových trzích klesá. V Česku to řidiči příliš nepocítí

Číst článek

Nás odpovědi na podobné otázky zajímaly, proto jsme vytvořili "scraper", tedy jednoduchý počítačový program, který data sesbíraná poštovními doručovateli stáhnul do našich počítačů, a umožnil nám nad nimi provádět vlastní výpočty a analýzy. Co jsme se dozvěděli?

Nejdražší je Brno

Když jsme spočítali průměrné ceny Naturalu 95 i motorové nafty v jednotlivých okresech (data jsme stáhli ve čtvrtek 6. litopadu), zjistili jsme, že nejdráž je v Brně, kde stojí benzin v průměru 37,28 Kč a nafta 36,97. V žebříčku nejdražších okresů následuje Tachov, Benešov a Havlíčkův Brod, až za nimi je hlavní město Praha.

"Drahé" okresy mají jednu společnou vlastnost: prochází jimi dálnice D1 nebo D5. V případě druhého nejdražšího Tachova k tomuto faktoru přistupuje blízkost bavorských hranic. Podobný jev lze pozorovat v okresech Znojmo a Břeclav, kde zase pumpaři využívají snahy motoristů nabrat zásoby před přejezdem do Rakouska.

Naopak nejlevnější jsou po výpočtu průměrné ceny okresy Strakonice, Chrudim a Bruntál. Obecně lze pozorovat nižší ceny paliv na severu země, kde je jednak nižší kupní síla, a také konkurence v podobě polských benzinek.

Pětadvacet pump se stejnými cenami

Když se podíváme na jednotlivé provozovatele, zjistíme, že nejdražší je trojice Shell, Agip a ÖMV s průměrnou cenou nafty mezi 36,50 a 37,20 koruny a benzinu od 36,90 do 37,40. (V úvahu bereme pouze sítě s nejméně deseti stanicemi.)

Tato trojice také drží na dálnicích D1 a D5 pětadvacet pump se stejnými cenami 39,90 za litr benzinu i nafty. Ze skupinky vybočuje jen Agip v Záluží, polovině cesty mezi Plzní a Prahou, který byl s cenou 41,70 za litr naturalu vůbec nejdražší pumpou v databázi České pošty.

Naopak nejlevnějšími sítěmi jsou Tank ONO, Vena Trade a MAKRO Cash & Carry s průměrnou cenou benzinu mezi 33,10 a 34,80 a nafty mezi 33 a 34 korunami. Vůbec nejlevnější benzinovou pumpou pak byla na konci minulého týdne čerpací stanice Daitech v Dušníkách u Roudnice nad Labem.

Kompletní data

V následující tabulce najdete více než dva tisíce čerpacích stanic z databáze České pošty. Ke každé jsme přiřadili okres a kraj, ve kterém se nachází. Pokud si chcete například prohlédnout jen benzinové pumpy v okrese Strakonice, napište do vyhledávacího pole Strakonice. Kliknutím na záhlaví sloupce si pak můžete vybrané pumpy seřadit od nejlevnější či od nejdražší.

Kde je nejdráž, a kde nejlevněji?

V následujících mapách se můžete podívat, jak se dražší čerpací stanice koncentrují ve velkých městech a u hlavních dálničních tahů. První mapa ukazuje ceny benzinu, druhá ceny nafty. Pomocí vyhledávacího pole můžete najít pumpy ve svém okolí.

Petr Kočí, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme