Mapa hazardu v Praze: Herny zaniknou, ve stovce kasin se bude hrát dál

Pražští zastupitelé schválili úplný zákaz heren v metropoli, postupně tak zanikne 212 podniků. Novela vyhlášky povoluje pouze kasina, těch bude v metropoli 101.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Martin Dušek

Vyhláška přesně vyjmenovává místa, kde mohou kasina fungovat. Nemělo by se tak stát, že by se stávající herny jen změnily na kasina.

Novela bude platit od 1. ledna 2016, poté už nebudou vydávány a prodlužovány hernám licence. Rušení provozoven má být postupné. Fakticky začnou z ulic herny mizet zřejmě až za rok.

Správní řízení má totiž na starost ministerstvo financí, které však řeší mnoho případů nejen v Praze, ale v celé zemi. Například Praha 7 se proto chystá ministerstvo požádat o urychlení celého procesu.


Na všech místech, kde je hazard povolen, ať už v hernách nebo kasinech, bylo k letošnímu 30. červnu registrováno 7522 hracích automatů, z toho pouhých 729 kusů je výherních hracích přístrojů povolovaných úřady městských částí, zbytek jsou videoloterijní terminály, které povoluje ministerstvo financí.

Praha začala hazard regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724 kusů. To tehdy vedlo k nárůstu počtu tzv. videoloterijních terminálů, které město zakázat nemohlo. Počet heren se snižoval i v následujících letech.

Pražští zastupitelé ruší všechny herny, povolena zůstane jen stovka kasin

Číst článek

Herny na svém území úplně zakázaly některé městské části, například Praha 2, 6 a 12. Včera se k nim přidala i Praha 4. Některé další části počet heren omezily. Centrální obvod Praha 1 sice herny také zrušil, nahradilo je ale velké množství kasin.

Dosavadní pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se v koaliční smlouvě zavázala zavést nulovou toleranci hazardu plošně na celém území metropole.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme