Nejvíce žen vyslali do zastupitelstev nezávislí, lidovci a ČSSD

KDU-ČSL a sociální demokraté jsou jediné dvě strany, které vyslaly na české radnice alespoň tisícovku žen. Z nezávislých kandidátek se jich do zastupitelstev obcí dostalo přes jedenáct tisíc, tedy každá třetí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby na Příbramsku

Volby na Příbramsku | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Kromě Okarce na Třebíčsku a Hranic na Českobudějovicku, kde kandidovaly jen ženy, se čistě ženské zastupitelstvo po volbách vytvořilo ještě v dalších dvou obcích, konkrétně ve Všesulově u Rakovníka a Mladecku u Opavy.

Podle sdružení Fórum 50 zastoupení žen v komunální politice od prvních svobodných obecních voleb setrvale stoupá. Zatímco v roce 1994 tvořily necelých osmnáct procent ze všech zastupitelů, po víkendovém hlasování obsadí zastupitelky na radnicích 27 procent míst.

V následující tabulce najdete najdete všechny navrhující strany seřazené podle úspěšnosti žen na kandidátkách. Pro vyhledání konkrétního politického subjektu můžete použí vyhledávací pole.

Pomineme-li nezávislé kandidátky a sdružní nezávislých kandidátů, byli při prosazování žen do zastupitelstev celostátně nejúspěšnější lidovci. KDU-ČSL nominovala téměř šest a půl tisíce kandidátek, více něž tisíc jich získalo mandát. Podobně dopadly uchazečky vyslané ČSSD, uspěla jich rovná tisícovka. Desetiprocentní úspěšnost a 628 zastupitelek má KSČM.

Občanští demokraté měli ve srovnání s výše zmíněnými stranami nominovaných žen jen asi polovinu – křeslo získalo 13 procent z nich. Patnáctiprocentní úspěšnost měly kandidátky za ANO 2011. Ze dvou a půl tisíce žen pod vlajkou TOP 09 na radnicích usedne sedm procent.

Úspěšnost žen z vybraných partají si můžete prohlédnout v grafu:

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme