Data: 6 nejpřekvapivějších změn od roku 1989

Při přípravě seriálu k výročí pětadvaceti let sametové revoluce, kdy jsme ve statistikách hledali největší společenské změny, jsme narazili na nejedno překvapení. Podívejte se na ty nejzajímavější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Listopad 1989

Listopad 1989 | Foto: Soukromý archiv pana Růžičky

Orné půdy ubývá, ale ne kvůli stavbám

Často se mluví o tom, že kvůli satelitním městečkům, stavbě výrobních hal a rozvoji solárních elektráren ubývá orné půdy. Ornice sice skutečně ubývá - za třináct porevolučních let se její výměra snížila o 238 993 hektarů (-7,6 %) - ale hlavní příčinou rozhodně nejsou zastavěné plochy. Těch přibylo pouhých 6493 hektarů (+1,9 %). Za úbytkem ornice ve skutečnosti stojí lesy s přírůstkem 32 896 hektarů (+1,2 %) a hlavně louky se 163 214 hektary navíc (+4,3 %). Dvě třetiny zmizelé orné půdy tedy obsadily - alespoň podle statistiky - louky.

Přečtěte si víc

Sebevrahů je dvakrát tolik co obětí autonehod

Nejčastější příčinou tragické smrti nejsou autonehody, byť by se to mohlo při sledování zpravodajství zdát. Dokončených sebevražd je přibližně dvakrát tolik. U mužů do čtyřiceti let jde dokonce o vůbec nejčastější příčinu úmrtí. Počet tragických autonehod naopak v posledních letech klesá.

Přečtěte si víc

Vysokoškoláků máme víc než Německo

Nemluvíme samozřejmě o absolutním čísle, ale o poměru studentů vysokých škol a nestudentů. V této statistice jsme nejen před Německem, ale i Francií, Velkou Británií nebo Itálií; stále ovšem daleko za skandinávskými zeměmi. Počet studentů se u nás oproti roku 1989 zvedl trojnásobně, z velké části za tento trend můžou soukromé vysoké školy.

Přečtěte si víc

Rozvodů ubylo

Rozvodů je od revoluce skutečně méně. Na první pohled příjemná statistika má bohužel prozaický důvod. Nejde o vyšší kvalitu partnerských vztahů, ale menší množství svateb.

Přečtěte si víc

Dětí neubývá

Nebo to aspoň nelze říct takto jednoduše. Trend počtu narozených dětí se odvíjí od střídání silných a slabých generací a dalších ukazatelů. Takže zatímco v devadesátých letech dětí opravdu ubylo, v následujícím desetiletí jejich počet zase vyrostl.

Přečtěte si víc

Domácnosti ve znečištění vzduchu konkurují průmyslu

Myslíte si, jako my ještě před týdnem, že bezkonkurenčně největším znečišťovatelem ovzduší je průmysl? Statistiky vás vyvedou z omylu. Třeba na emisích oxidu uhelnatého mělo na počátku devadesátých let srovnatelný podíl vytápění domácností. Později zase zastínily těžký průmysl emise z dopravy. V produkci skleníkových plynů zase hrají nečekaně velkou roli velkochovy dobytka.

Přečtěte si víc

<iframe src=" https://samizdat.cz/data/89-eko" width="610px" height="460px" scrolling="no" frameborder="0"></iframe>

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme