Práce je dost. Hlavně méně kvalifikované a hůře placené, ukazují data z úřadů práce

Poptávka firem po pracovní síle prudce stoupá. Úřady práce evidovaly v minulém týdnu 106 tisíc volných pracovních míst. To je skoro dvojnásobek ve srovnání s loňským říjnem a také nejvíc od podzimu 2008. Podívejte se na interaktivní mapu, kde, v jakých oborech a za jakou mzdu je nyní po lidech největší poptávka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havárie vodovodního potrubí v Praze na Břevnově

Havárie vodovodního potrubí v Praze na Břevnově | Foto: Filip Jandourek

Od začátku světové finanční krize před sedmi lety nehledaly firmy v Česku takové množství pracovníků jako nyní. Vyplývá to z databáze volných míst evidovaných Úřadem práce ČR, kterou analyzoval Český rozhlas.

Zdroj dat: MPSV

Nejčastěji zaměstnavatelé shánějí zaměstnance méně kvalifikované a hůře placené. Na vrcholu žebříčku povolání, po nichž je ze strany firem největší poptávka, jsou manipulační a pomocní dělníci ve výrobě, hlídači, svářeči a skladníci.

Zdroj dat: MPSV

V databázi lze najít i necelé dvě desítky pozic s nabízenou mzdou vyšší než 100 tisíc korun měsíčně. Většinou se jedná o práci manažerů v IT či ve finančním sektoru.

O menší atraktivitě většiny míst nabízených úřady práce svědčí i to, že zatímco medián mezd v celé republice dosáhl v polovině roku 22 230 korun, na pozicích nabízených úřadem práce činí 14 tisíc korun. (Medián je střední hodnota, která v případě mezd, které nejsou rozloženy rovnoměrně, vypovídají o celku lépe než častěji používaný průměr.)

Zdroj dat: MPSV

Možná i proto se k zasílání aktuálně volných pozic odpovídajících jejich požadavkům přihlásilo na webu MPSV pouze 556 lidí, tedy jen o něco více než každý tisící z aktuálně evidovaných 441 tisíc uchazečů o zaměstnání.

Kde ve vašem okolí shánějí firmy zaměstnance?

Nejvíce volných míst – přes 13 tisíc – nabízejí firmy v Praze. Na druhém místě je Ostrava (5517 volných míst v evidenci), až na třetím Brno (3721). Zatímco v České Lípě shání místní firma 270 lidí, aby ve třísměnném provozu šili potahy na autosedačky, v Karlových Varech je nouze o zdravotnický personál.

V následující mapě jsou zakresleny všechny nabídky zaměstnání, u nichž byla v databázi uvedena adresa.

Zdroj dat: MPSV

Petr Kočí, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme