Přes 40 procent závažných dětských úrazů se stane doma

Od roku 2009 lékaři podrobně sledují, kdy, kde a jak dochází k vážným úrazům u dětí. Data z registru úrazů dávají detailní obrázek, na co si u svých dětí dávat pozor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi mladými řemeslníky přibývá drobných úrazů

Mezi mladými řemeslníky přibývá drobných úrazů | Foto: Lucie Maxová

Nejčastějším úrazem, se kterým české děti končí v nemocnici, je zlomenina. Ta tvoří přibližně 40 procent všech úrazů vyžadujících hospitalizaci. Druhým nejčastějším je otřes mozku (20 procent úrazů).

Ukazují to data Národního registru dětských úrazů. V něm se od roku 2009 nahromadilo přes třicet tisíc zranění dětí. Zanášejí je lékaři ve vybraných traumacentrech.

Kromě typu zranění sledují věk dítěte, činnost při úrazu nebo místo, kde k němu došlo. Lze tedy zjistit například to, jaká nebezpečí dětem nejčastěji hrozí doma, jaká ve škole nebo při sportu.

„Cílem registru je zlepšit prevenci u vážných zranění,“ vysvětluje Ladislav Plánka z kliniky dětské chirurgie v brněnské fakultní nemocnici. „Ročně je takových úrazů kolem třiceti tisíc, do registru se dostane velká část z nich. Každoročně taky u dětí dojde zhruba k půl milionu lehčích úrazů, ty ale nepředstavují tak závažný problém, v registru je proto nesledujeme,“ dodává.

Doma častěji dochází k popáleninám, ve škole k otřesu mozku

První pohled na data může leckoho překvapit: největší část vážných zranění, přes 40 procent, se odehraje doma. Příčina je ovšem banální – doma děti tráví nejvíc času.

Doma jim také hrozí specifický typ úrazů. Oproti jiným místům tu častěji dochází k popáleninám, otravám nebo poleptání. Jak ukazuje následující graf, doma se odehraje 93 procent všech poleptání, 85 procent popálenin a 76 procent otrav.

Kliknutím na konkrétní místo (doma, škola, ...) v záhlaví grafu se můžete podívat, jaké úrazy se právě tady odehrávají nejčastěji. Procenta ukazují, jak moc se každé místo podílí na vybrané příčině. Červený kruh vlevo zároveň ukazuje, které úrazy jsou u českých dětí nejpočetnější.

Podobně lze číst celý graf. Pro sport jsou typické zlomeniny, podvrtnutí a vykloubení. Na silnici dětem víc než jinde hrozí poranění mozku, ve škole pak otřes mozku.

Zlomeniny nastupují po pátých narozeninách

Každý věk přináší jiná rizika. Batolatům častěji hrozí spolknutí hračky nebo opaření, náctiletí se častěji ocitají v nemocnici se závažnějšími úrazy včetně mnohočetných zlomenin nebo poškození vnitřních orgánů.

Zlomeniny, coby vůbec nejčastější příčina hospitalizace, jsou typické pro děti mezi pátým a devátým rokem života, kde tvoří víc než polovinu všech zranění. Podobně je tomu v následující věkové skupině. Vysoké riziko zlomenin se začíná snižovat až po čtrnáctém roku života, kdy ale naopak přibude podvrtnutí a vykloubení.

U dívek jsou častější otravy

Data ukazují, že u chlapců je riziko zranění zhruba o polovinu vyšší než u dívek. Typické úrazy se ovšem u dívek a chlapců liší poměrně málo.

Výraznější rozdíl je pouze u otrav, u dívek jde o výrazně častější příčinu než u chlapců. Příčinou může být fakt, že dívky jsou citlivější vůči otravě alkoholem.

Mezi oběma pohlaví se mírně liší riziko, že půjde o fatální úraz. Zatímco u chlapců byla smrtelná 4 procenta zaznamenaných úrazů, u dívek jsou to necelá 3 procenta.

V létě úrazů přibývá

Na počtu zraněných se výrazně promítají výkyvy počasí během roku. Ke zranění nejčastěji dochází od dubna do října, v zimní sezoně jejich počet o třetinu až polovinu klesá.

Videa vysvětlují rizika dětem

Data o dětských úrazech mají sloužit hlavně k prevenci. Projekt JežkovyVoči sleduje nejrizikovější situace a pomocí krátkých videí děti varuje.

„Materiálů a metodik prevence dětských úrazů je hodně a kvalitních, ale bohužel se nedostávají na místo určení, tedy k dětem a rodičům,“ vysvětluje motivaci jedna z autorek zmíněného webu Petra Kubáčková.

„Proto jsme na základě dat v registru vytvořili webovou stránku, kde právě za pomoci nejčastějších mechanismů vzniku úrazů upozorňujeme na běžná každodenní úskalí. Názorná forma ukázky je pro děti nejlépe pochopitelná, proto jsme vytvořili ke každému okruhu rizik animované video,“ dodává.

Marcel Šulek, Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme