Ptákem roku se stala červenka. Podívejte se, kde ji můžete pozorovat

Lesy, městské parky i zahrady. Všude můžete potkat červenku obecnou, malého zpěvného ptáčka s červenou náprsenkou. Ač nejde o ohrožený druh, letos jí chtějí ornitologové věnovat speciální pozornost, červenky totiž často umírají po nárazu do skleněných oken či výplní zastávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vykrmená červenka obecná v zimě

Vykrmená červenka obecná v zimě | Foto: DartmoorGiant, CC BY 2.0

Ač jde o drobného ptáka, jsou červenky překvapivě bojovné. Podle Zdeňka Vermouzka z České společnosti ornitologické každá desátá umírá na následky soubojů.

A překvapivě se to netýká jen samiček, v době hnízdění totiž tito drobní pěvci urputně brání své teritorium, a to i proti ostatním druhům ptáků.

Poslechněte si zpěv červenky obecné:

„Zajímavostí, která bude zřejmě v ptačí říši rozšířenější, než si myslíme, jsou zpívající samičky. Je to ovšem pochopitelné, když víme, že i samičky si potřebují vyznačovat a hájit teritorium, k čemuž slouží právě zpěv,“ vysvětlil Vermouzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek o Ptáku roku 2016

Červenka patří mezi 15 nejběžnějších ptáků Česka, v následující mapě můžete prozkoumat, kde ve vašem okolí ji zpozoroval některý z ornitologů.

Zdrojem dat je ornitologická databáze AVIF

Bezpečné zastávky

Skleněné výplně oken, zastávek či protihlukových stěn představují pro malé ptactvo nebezpečnou past, stojí totiž často poblíž parků, vodních toků či zeleně, kde ptáci často prolétají. Ornitologové odhadují, že po nárazu do podobné překážky ročně zahyne až miliarda ptáků.

„Při obrovských počtech ptáků zabitých o sklo je až s podivem, že třeba červenek může vůbec přibývat. Vysvětluje to jen obrovská nadprodukce potomstva, ke které v přírodě dochází. Například každá samička červenky vyvede zhruba sedm mláďat ročně. Ale rozhodně ne proto, aby se tato mláďata zabíjela o bez rozmyslu postavené skleněné stěny,“ zdůrazňuje Vermouzek.

Právě proto ornitologická společnost startuje kampaň Bezpečné zastávky, v rámci které prosí občany o pomoc s mapováním ptákům nebezpečných staveb. Následně se ornitologové obrátí na místní samosprávy, aby skleněné plochy nechaly „zviditelnit“ například pískováním nebo siluetami dravců.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme