Státní rozpočet přehledně: Které úřady mají příští rok šetřit, a které si polepší?

Zatímco ministerstvo dopravy by mělo oproti letošnímu roku ušetřit přes osm miliard, tedy skoro pětinu svého rozpočtu, ministerstvo průmyslu a obchodu si může polepšit o 3,5 milardy, což je deset procent jeho letošních výdajů. Dobře vyznívá vládní návrh také pro ministerstvo pro místní rozvoj, které má dostat víc o tři miliardy, a jeho rozpočet se tak zvýší o čtvrtinu. Naopak ministerstvo životního prostředí má příští rok utratit o čtvrtinu méně než letos: rozpočet se mu snižuje ze 13 na 9,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace navrhovaných výdajůstátního rozpočtu na rok 2015

Vizualizace navrhovaných výdajůstátního rozpočtu na rok 2015 | Foto: Petr Kočí | Zdroj: Český rozhlas

Vyplývá to z našeho porovnání výdajů schváleného rozpočtu na letošní rok a vládního návrhu rozpočtu na rok 2015, který nyní projednávají poslanci. Základní parametry, tedy celkové příjmy, výdaje a z nich vyplývající schodek, schválila sněmovna již v říjnu.

Pro laika nepříliš přehledné tabulky o výdajích ve všech kapitolách a podkapitolách státního rozpočtu tvoří přílohu projednávaného zákona. Abychom čtenářům umožnili srovnání a usnadnili orientaci v tom, za co stát utrácí, spojili jsme stovky údajů do jedné přehledné tabulky a doplnili ji o stejná data za letošní rok.

Na jejím základě jsme vytvořili následující vizualizaci. Velikost každého kolečka odpovídá navrhovanému rozpočtu příslušného úřadu. Barva signalizuje jeho změnu ve srovnání s letošním rokem: čím sytější červená, tím větší procentuální snížení, čím výraznější zelená, tím razantnější zvýšení. Když najedete nad vybraný úřad myší, zobrazí se výpis podkapitol rozpočtu přesně tak, jak jsou uvedeny v návrhu ministerstva financí.

Marcel Šulek, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme