V Iráku zabijí teroristé podobný počet lidí jako v Paříži. Každé tři dny

Celosvětově počet obětí teroristických útoků v posledních třech letech prudce vzrostl. Nejhůř na tom jsou země Blízkého východu, Nigérie a Pákistán. Západní Evropě se globální trend až dosud vyhýbal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanatičtí džihádisté z organizace Islámský stát (ilustrační foto)

Fanatičtí džihádisté z organizace Islámský stát (ilustrační foto) | Foto: zdroj: Flickr, DVIDSHUB, CC BY 2.0

V Paříži zemřelo při teroristických útocích v minulém týdnu 129 lidí, dalších 352 lidí bylo zraněno. Podle francouzského prezidenta je za akci zodpovědná organizace Islámský stát.

Stejná organizace má na svědomí enormní rozmach terorismu na Blízkém východě. V posledních třech letech, kdy Evropa zažívala mimořádně klidné období, prošel Blízký východ krizí. V roce 2011 měla Evropa podle globální teroristické databáze 81 obětí teroru, Blízký východ 2 646. O tři roky později byl poměr dokonce 7 ku 19 146.

Zdroj dat: Global Terrorism Database, graf: Český rozhlas

Hlavním viníkem je skutečně Islámský stát. Jen loni mělo jeho řádění přes 9 tisíc obětí. Na scéně je od roku 2007, teprve loni převzal vůdčí postavení od Al-Káidy.

Teroristické organizace Blízkého východu se dlouho soustředily na akce v zahraničí. Zvýšení teroristické aktivity odpovídá období obou válek v Iráku, obzvlášť výrazné je po invazi v roce 2003. Současný nárůst je ale bezprecedentní.

Zdroj dat: Global Terrorism Database, graf: Český rozhlas

Evropa naopak dlouho směřovala k vyšší bezpečnosti. Nejriskantnější byla 70. a 80. léta, kdy vrcholil severoirský konflikt i separatistické snahy Basků. K tomu se přidávaly radikálně levicové skupiny typu Rudých brigád. Na evropském území se odehrávalo i vyřizování účtů mezi Izraelem a Palestinou.

V posledních letech se nicméně z Evropy stal bezpečný kontinent, kde dochází jen k výjimečným incidentům. Poslední takovou událostí byl útok norského ultrapravicového radikála Anderse Breivika.

Zdroj dat: Global Terrorism Database, graf: Český rozhlas

Nejhůře postiženou zemí je současný Irák, jen v minulém roce zaznamenal 13 076 obětí terorismu. Podobně zle je na tom Nigérie nebo Afghánistán.

O počtech mrtvých civilních obyvatel informuje twitterový účet @iraqbodycount.

Zdroj dat: Global Terrorism Database, graf: Český rozhlas

Česko se bojí terorismu. Evropa přitom prožívá relativně klidné období

Číst článek

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme