V zastupitelstvu v Zelenči u Prahy už téměř čtvrt století nezasedla žena

Sukně se na zastupitelstvu v Zelenči u Prahy nenosí už dobrých 24 let. Ne že by tam snad platil zákaz, ale nemá si je kdo obléci. Muži by v nich vypadali divně a ženy tam nemají. A jako už obvykle i letos budou číst voliči na kandidátce samá mužská jména. Zřejmě se tak po šesté za sebou stane starostou opět muž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

„Do party vlastně ženu nepotřebovali,“ říká Iva Peltlová, která byla poslední ženou v zastupitelstvu v Zelenči u Prahy v roce 1990. „Postavili školu, školku, tělocvičnu. Stále jsou to stavební věci a na ně byla tato skupina výborná.“

„Myslím, že ženy mají doma starostí dost a všechno, co pro ně můžeme udělat, zastupitelstvo udělá, a ony nepotřebují být součástí zastupitelstva,“ míní místostarosta Stanislav Sládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Zelenče u Prahy, kde mají v zastupitelstvu jen muže, se vypravil reportér Ľubomír Smatana

„Mají všechno. Dokud se budeme snažit o ně takto starat, tak si myslím, že nebudou mít další potřeby,“ dodává.

Interaktivní mapu zájmu o místo v zastupitelstvech v jednotlivých obcích naleznete zde

Přesto v kanceláři na obecním úřadě nalézá reportér ženu, a to Karlu Drábkovou. „Určitě kdyby nějaká žena ambice měla, zašla by za starostou, nabídla by se. Zatím se žádná neobjevila,“ říká s úsměvem.

„Když to chlapi dělají dobře, tak ať tam jsou samí chlapi,“ poznamenává před školou mladá maminka Kristýna. „Se zastupiteli jsme spokojení,“ potvrzuje další žena.

Před čtyřmi lety se sice objevila konkurenční kandidátka, kde byly i ženy, ale celá skupina pohořela. Dostala pouhých 5 procent.

Dvěma obcím budou po volbách vládnout ženy, jako jediné sestavily kandidátku

Číst článek


Zvětšit mapu

Ľubomír Smatana, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme