Ústecký Činoherák se vrátí do budovy na Střekově. Uvede tam hru Kopanec

Ústecký Činoherák se dnes vrátí do budovy na Střekově v Ústí nad Labem. Na místě, které soubor musel opustit loni v březnu po neshodách s tehdejším vedením města, uvede českou předpremiéru německé hry Kopanec. Vznikla podle výpovědí v případu brutální vraždy 16tiletého mladíka v německé vesnici Potzlow. V létě 2002 ho zabili jeho kamarádi, pravicoví extremisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hra Kopanec popisuje skutečný případ vraždy mladého muže jeho kamarády z dětství

Hra Kopanec popisuje skutečný případ vraždy mladého muže jeho kamarády z dětství | Foto: Miroslav Rosendorf

Inscenaci v dokumentárním stylu režíroval Michal Skočovský, který dokončuje studium na brněnské JAMU.

„Máme tu situaci, kdy se v médiích dnes a denně skloňuje xenofobie. Ten text je v podstatě nějakým způsobem odraz současné společnosti,“ řekl.

„Myslím si, že na tomhle jsou kromě samotné události cenné i výpovědi, okolnosti a pátrání po důvodech, které k tomu všemu vedou,“ doplnil dramaturg Vladimír Čepek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zkoušce hry Kopanec byla Gabriela Hauptvogelová. Mluvila o ní s režisérem Michalem Skočovským i s herci

Diváci se mimo jiné dozvědí o rodinné historii útočníků, ve které můžou hledat alkoholismus a sympatie k radikální pravicové scéně.

Autoři hry se museli vypořádat s dokumentární formou inscenace. Provedli to pomocí plátna a dvou oddělených prostorů.

„Jeden je na začátku výslechová místnost a druhý je jakýsi byt rodiny nebo místo, kde se mladí ve vesnici scházejí. Celé je to zaznamenáváno jakoby dokumentární kamerou a přenášeno na přední plátno. To znamená, že herci hrají vzadu a diváci to vidí jako částečně dokumentární záznam,“ vysvětlil Vladimír Čepek.

Marinus Schöbert, postava ve hře, přijel navštívit kamarády do vesnice, kde kdysi žil. Společně se opili. Útočníci ho donutili říct, že je Žid, několikrát ho zmlátili a zabili.

Vrazi byli bratři. Mladší Marcel byl tehdy mladistvý a šel do vězení na osm a půl roku, jeho starší bratr Marco na patnáct.

Autoři zpracovali inscenaci Kopanec v dokumentárním stylu. Celé představení zaznamenává a přenáší na plátno na jevišti kamera | Foto: Miroslav Rosendorf

„Pamatuji si, když jsem ten text slyšela na první čtené zkoušce, tak se mi dělalo fyzicky špatně. Ten proces zkoušení to obrousí, že si na to zvyknete. Protože to úplně nejde tak moc to prožívat, to by se na to ani diváci nemohli dívat,“ řekla Marta Vítů, která hraje matku vrahů i jejich oběti.

V roli matky vrahů se útočníky pokouší částečně omlouvat. „Myslím, že je to pochopitelné. Taky jsme si při zkoušení říkali, že nejlepší obrana je útok. Ona chvílemi začne obviňovat Marinuse, že jednomu synovi ukradl motorku. Takže je trochu pochopitelné, že ho napadl. To se asi nedá říct, co je horší, jestli být matka oběti, nebo matka vrahů.“

Kopanec zahraje Činoherák ještě 19. a 29. ledna.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme