Konverzační thriller v silném hereckém obsazení. Vinohradské divadlo zve na Sluníčkáře

Sluníčkáři, hanlivé označení, které často zní na adresu společensky angažovaných lidí. V pražském Divadle na Vinohradech tak ale pojmenovali hru od Maxima Gorkého. Je známá spíš pod názvem Děti slunce. Tvůrci slibují konverzační thriller v silném hereckém obsazení, diváci uvidí například Igora Bareše, Simonu Postlerovou nebo Svatopluka Skopala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní večer k 90. výročí vysílání Českého rozhlasu - Divadlo na Vinohradech v Praze 19. května 2013

Slavnostní večer k 90. výročí vysílání Českého rozhlasu - Divadlo na Vinohradech v Praze 19. května 2013 | Foto: Petra Velebilová

Hra poukazuje na společenské propasti mezi lidmi. Proč se rozhodli hru Sluníčkáři zařadit do programu Divadla na Vinohradech, vysvětluje režisér Juraj Deák.

„Dlouho jsme přemýšleli, jestli zasadit Gorkého do repertoáru, ale pak jsme si řekli, že ta hra je tak zajímavá a navíc napsaná před čtyřiceti lety. Zajímavě rozebírá tehdejší dobu a tehdejší pohled na zodpovědnost intelektuálů ve společnosti. Takže jsme si řekli, že doba tomu opět nazrála a pokusili se hru zinscenovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo na Vinohradech uvádí novou inscenaci s názvem Sluníčkáři, na základě hry Maxima Gorkého

Hru Děti slunce napsal ruský spisovatel Maxim Gorkij v roce 1905. Tehdy se začal více zapojovat do politiky carského Ruska. A protože se angažoval příliš, musel ze země odejít.

Přestože je námět hry Sluníčkáři starý více než sto let, téma zůstává stále aktuální. Podle Juraje Deáka upozorňuje na lhostejnost výše postavených lidí vůči ostatním.

„Když se pozorně podíváte na společenskou diskusi, která probíhá, tak zjistíte, že se neustále diskutuje úkol elit ve společnosti. Co je jejich zodpovědnost, jakým způsobem společnost ovlivňují horším, nebo lepším směrem. Myslím si, že doba nazrála tomu, aby se elity nějakým způsobem probraly, protože jinak vládu nad společností přeberou asi extrémisté,“ myslí si.

Označení ‚sluníčkář‘ v posledních letech dostalo v češtině negativní nádech, tvůrcům hry se ale skvěle hodí.

Dagmar Havlová se vrací na jeviště. V Její pastorkyni na Vinohradech hraje Kostelničku

Číst článek

„My bychom rádi, abychom názvem trochu provokovali a přitáhli lidi k tomu, v uvozovkách, starému textu Gorkého. Názvem ukazujeme i na to, kterým směrem bychom se ve hře rádi ubírali,“ vysvětluje Deák.

Ve Sluníčkářích se představí výrazná herecká sestava v čele s Tomášem Pavelkou, Simonou Postlerovou nebo Carmen Mayerovou.

Do konce roku můžete hru ve Vinohradském divadle vidět už jen dvakrát. První inscenace v novém roce se ale chystá už na 10. ledna.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme