Nová scéna Národního divadla - nový prostor inspirace?

12. listopad 2009

Nová scéna - tuto diskutovanou stavbu z dílny architekta Karla Pragera zná snad každý, mnohdy ji ale spojuje výhradně se souborem Laterny Magiky. A skutečně, skoro 20 let zde sídlila. Teď se pod její střechu vrací repertoár Národního divadla.

V těsné blízkosti Zlaté kapličky kdysi stávaly měšťanské, klasicistní, tzv. Kaurovy domy, k jejichž jednoduché fasádě komponoval architekt Zítek projekt budovy Národního divadla. Tyto domy musely spolu s částí kláštera Voršilek ustoupit smělému konceptu Nové scény. Ideologie tehdy usoudila, že je nutno pořídit jakousi dominantu naroveň té Zítkově, vrcholně novorenesanční. A tak vznikla jedna z nejkontroverznějších pražských staveb.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Dokončení Nové scény se datuje do roku 1983. Velmi plánovaně se tedy stihlo sté výročí znovuotevření Národního divadla. A další výročí - tentokrát dost paradoxní. Právě 50 let od svého založení končí soubor Laterny Magiky, tedy soubor, který na Nové scéně skoro 20 let působil. Leckdo právě Laternu Magiku s budovou Nové scény neodmyslitelně spojuje. To je omyl.

S vývojem divadla se vyvíjejí i žánry, vznikají nové formy. Například moderní tanec nebo nový cirkus se před Hynaisovu oponu jakoby "nehodily". To má vyřešit jeviště Nové scény a podle Dana Přibyla má taky přiblížit repertoár Národního divadla širšímu spektru publika.

Na zahájení fungování nového "kulturního organismu" je připraven projekt "Nová scéna - prostor inspirace", v jehož rámci vystoupí například soubory Pražské taneční konzervatoře, Kašpárek v rohlíku, nebo Rosťa Novák se svou La Putykou. Tým Nové scény teď připravuje dramaturgii na první měsíce příštího roku. Trochu narychlo, mohlo by se zdát. Původně byla totiž v plánu rozsáhlá, dlouhodobá rekonstrukce.

Kompletní program úvodního projektu by měl být uzavřen během října, jeho součástí by měly být i workshopy, výstavy a videoprojekce. Tak sledujte webovky novascena.cz.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.