Divadlo Komedie zvažuje svou další existenci. Chybí mu peníze

Pražské komorní divadlo, které působí v Divadle Komedie, zvažuje svou další existenci. Radní mu na příští rok odsouhlasili grant čtrnáct a půl miliónu korun. Je to o tři milióny méně než vloni. Divadlo prý tak bude muset citelně zasahovat do plánovaného programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Dušan Pařízek

Režisér Dušan Pařízek | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Ředitel Dušan Pařízek zvažuje přerušení provozu divadla. Podle něj nemá smysl, aby kvůli nedostatku financí sestoupila prestižní divadelní scéna do druhé ligy.

"Zcela zásadně se budoucnost tohoto divadla bude odvíjet i od toho, co vůbec z předloženého programu budeme s to realizovat za finančních podmínek, které se teď teprve konkretizují. Nevím, jestli je smysluplné tady realizovat jenom udržovací reprízy stávajícího repertoáru a do roka dvě premiéry," řekl Pařízek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma v Odpoledním Radiožurnálu mapovala redaktorka Zuzana Ptáčková

Expertka na kulturní managament Marta Smolíková z centra Pro Culture však považuje takové úvahy za přehnané.

"Je potřeba uvažovat v reálných možnostech. Divadlo do té doby nemělo víc, mělo myslím méně peněz, a také s tím existovalo. Takže nevidím důvod, proč by mělo zvažovat svou existenci," uvedla.

Richter: Divadlo dostalo víc než kdykoli dřív

Stejný názor má i radní pro kulturu Milan Richter. Ten vysvětluje, že Divadlo Komedie bylo v letech 2005 až 2009 držitelem čtyřletého grantu. Za tu dobu získalo čtyřicet osm miliónů korun.

"Nyní má schválený grant pro roky 2010 až 2013 v celkové výši 59 milionů korun, takže dostalo mnohonásobně víc než za celou dobu svého působení. Myslím si, že v době ekonomické krize je to velký úspěch pro Divadlo Komedie, je to ocenění jeho práce. A skutečně si myslím, že není důvod, aby Divadlo Komedie v tuto chvíli protestovalo," namítl Richter.

,Rozhodnutí přišlo pozdě'

Dušan Pařízek se ale brání s tím, že chápe potřebu magistrátu šetřit, ale načasování grantového řízení připravilo divadlo o další peníze. Nejistý výsledek totiž divadlu znemožnil shánět další zdroje financování.

"Rozhodnutí, ke kterému došlo 17. prosince, přichází pozdě. Usilovali jsme o dotace ze zahraničí, ty nám mohly být poskytnuty. Bohužel jsme neměli mandát, abychom o období, které začíná 1. lednem 2010, jednali."

"Takže jsme nemohli podepisovat koprodukční smlouvy, které by nám například na příští rok pomohly zafinancovat dva velké projekty, přišli jsme o několik zahraničních zájezdů. Takže jsme i z důvodu načasování grantového řízení přišli o některé příspěvky," vysvětlil ředitel.

Ztráta, o které Dušan Pařízek mluví, je asi čtyři a půl miliónu korun. S jeho názorem souhlasí i ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek.

"Já podporuji Pařízkovu snahu o to, aby se divadla dozvídala včas, jestli budou nebo nebudou pokračovat. Dušan Pařízek upozorňuje dlouhodobě na tento problém a naposledy na něj veřejně upozornil v lednu 2008 na veřejné debatě, která byla organizována hlavním městem Prahou. Takže chápu jeho rozhořčení," řekl Hrbek.

Na příští rok získalo podporu od magistrátu třicet čtyři žadatelů z padesáti. Podle Milana Richtera je to víc než v minulých letech. Navíc se dostalo i na žánry, které dříve granty nedostaly, jako je třeba výtvarné umění nebo poezie.

Marika Táborská, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme