V Praze se otevře první Centrum pro nový cirkus v Česku

V pražských Nuslích se dnes otevře Centrum pro nový cirkus. Jde o první tréninkový prostor v Česku přizpůsobený potřebám takzvaného nového cirkusu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cirque Garuda - In da Stroj

Cirque Garuda - In da Stroj | Foto: zdroj: Letní Letná

Centrum nabídne zájemcům z řad veřejnosti i profesionálům workshopy jevištní akrobacie, závěsné akrobacie nebo žonglování.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém centru, které má podpořit rozvoj nového cirkusu v Česku, mluvila na Rádiu Česko Šárka Maršíková, manažerka Centra pro nový cirkus.

"V první řadě bychom chtěli dát možnost lidem, umělcům, široké veřejnosti vyzkoušet si cirkusové dovednosti. Rozhodně bychom rádi, aby nový cirkus v České republice měl možnost růst, abychom mohli vychovávat takové umělce a artisty jako má například Francie," vysvětlila Šárka Maršíková z asociace pro současný cirkus Cirqueon.

A co to vlastně nový cirkus je popsal Radiožurnálu koordinátor projektu David Kašpar: "To znamená cirkusu, který se spíš blíží divadlu svou obrazotvorností, kreativitou a tím, že nepracuje se zvířaty a vlastně to odmítá. Je to takový trend, který už se v Evropě celkem ustálil, a jde o legitimní umělecký žánr. V Česku si nový cirkus své místo teprve hledá."

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém Centru pro nový cirkus mluvila v Ranním interview Radiožurnálu Šárka Maršíková z asociace pro současný cirkus Cirqueon.

Centrum pro nový cirkus je součástí dlouhodobého projektu podpory nového cirkusu v České republice. Centrum by mělo sloužit i jako knihovna a videopůjčovna materiálů s cirkusovou tématikou, místo seminářů, setkání a prezentací práce jednotlivých cirkusových umělců.

Čas a prostor nevyužitý workshopy a tréninky bude v nuselském Centru pro nový cirkus k dispozici zájemcům v režimu open space a měl by tak sloužit všem, kdo chtějí trénovat sami, ale nemají k tomu vhodné zázemí.

Pavla Dluhoschová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme