Divadelní hra ‚Tomášku domů!‘ představuje osobu T. G. M.

Tomášku, domů! Řekli byste, že tohle maminčino zvolání patří zakladateli Československa T.G. Masarykovi? A to není jediné překvapení, které o prezidentu tatíčkovi přináší divadelní hra z Masarykova rodného kraje. V představení, které je částečnou fikcí o Masarykově životním příběhu, hrají čeští i slovenští herci. Hra vznikla na Slovensku, ale vystupuje s ní české divadlo. Podle divadelního scénáře se navíc Masaryk nenarodil v moravském Hodoníně, ale ve slovenských Kopčanech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Kdo jiný má morální právo převést Masarykův příběh na divadelní prkna než herci z jeho kraje? Umělecký ředitel Záhoráckého divadla ze Senice Ivan Fodor si dal záležet. Prostudoval Masaryka skrz naskrz. A pak napsal hru s roztomilým názvem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergera o divadelní hře 'Tomášku, domů!'

„Tomášku domů byla původně inscenace, určená pro základní a střední školy. Do jedné hodiny jsme se pokusili vtěsnat celý životní příběh Tomáše Garrigue Masaryka a ozvláštnit to nějakými veselejšími scénkami, aby to nebylo jen suchopárné dramatické pásmo,“ říká Fodor.

Takže Masaryk si na pódiu nejdřív jako malý hraje s kamarády, později coby univerzitní profesor filosofuje, a nakonec vyjednává u amerického prezidenta Wilsona samostatnost pro Československo. Ať už ale dělá cokoli, vždycky ho při zemi udrží maminčino zvolání: „Tomášu!“

Divadlo o Masarykovi je poučné pro diváky na obou stranách řeky Moravy. Úplně nejvíc bych ho ale doporučil radikálním slovenským nacionalistům. Ti vyčítají Masarykovi, že prý za 1. republiky pošlapal práva Slováků a celkově slovenský národ utlačoval.

Představení Tomášku domů by jim asi taky přidělalo vrásky na čele, vždyť se tu tvrdí, že Masaryk, tenhle tyran slovenského národa byl vlastně sám Slovák. Ivan Fodor, který hru napsal, a sám si v ní zahrál epizodní roli Milana Rastislava Štefánika, má svoje argumenty podložené.

„Myslím, že 85 procent je z Hovorů s T. G. M. od Čapka. Jsou tam citované celé pasáže. Které jsme minimálně upravovali,“ pokračuje Ivan Fodor a dodává: „Sám Masaryk v Hovorech s T. G. M. říká, že byl ‚slovačiskem‘ odmalička i můj otec byl Slovák z Kopčan.“.

Hra Tomášku domů je teď na repertoáru hodonínského divadla Svatopluk, hrají v ní ale i herci ze Slovenska. Víc masarykovské už to snad ani být nemůže.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme