Americký bizon se vrací na prkna pražského Činoherního klubu

Kdybych nebyl spisovatelem, nejspíš bych byl zločincem, tvrdil prý britský dramatik David Mamet. Jeho hru Americký bizon o třech zlodějíčcích nastudoval znovu po devíti letech Ondřej Sokol v pražském Činoherním klubu. A v inscenaci si tentokrát i zahraje. Partnery mu budou Martin Finger a Václav Šanda. Hra je podle Sokola natolik výjimečná a nabízí tolik různých možností výkladu, že stojí za to se pokusit o její nové inscenování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Sokol, herec a režisér

Ondřej Sokol, herec a režisér | Foto: Česká televize

Šéf pochybného bazaru Don plánuje se svým pomocníkem, trochu natvrdlým zlodějíčkem Bobem, krádež vzácných mincí. Do věci se ale vloží Donův světácký přítel Teach a nakonec vše dopadne úplně jinak.

Na první pohled vcelku jednoduchá zápletka, ale podle režiséra Ondřeje Sokola jde o jeden z vůbec nejnáročnějších textů, s jakými se kdy setkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký bizon se vrací na prkna pražského Činoherního klubu. O inscenaci mluvila s autory Marina Feltlová

„Tady se dá splést tak jednoduchým způsobem a skočit třeba 40 stran v té hře, že si člověk ani neumí představit. Já jsem schválně vybral do inscenace herce, kteří jsou brilantní v tom, že umí text, a i tak se s tím strašně pereme,“ vysvětluje Sokol jeden z důvodů, proč se rozhodl Amerického bizona znovu nastudovat v novém obsazení.

„Je to jeden z nejlepších světových textů a má tolik možných výkladů a tolik možností, jak to hrát, že jsem se vůbec nebál o to, že bychom se prali s tím, že to bude nějaké opakování. To je úplně jiná inscenace. Je to sestavené z jazyka, který se tváří, že je naprosto hovorový a vulgární, přitom ta stavba je neskutečně brilantně vycizelovaná. Mluví to samozřejmě o lidech na okraji společnosti, o lidech, kteří jsou schopni na sebe dělat podvody a jsou to takoví trochu zlodějíčci ze čtyřiadvacetihodinových bazarů, kteří se živí tím, že kupují od lidí kradené věci. Ale v tom, jak je to seskládané, to má fakt rozměry téměř antické tragédie,“ říká Ondřej Sokol.

Mladého zlodějíčka a narkomana Boba hraje Václav Šanda, pro kterého jde o první zkušenost s rolí tohoto typu.

„Tady v divadle je to moje pátá věc a vždycky jsem hrál hodné kluky nebo ty zamilované, naivní. I dost dlouho v Boleslavi, kde mám angažmá, mě potkávali ty chlapečci a najednou přišel Ondřej s tím, že budu feťák. Já jsem se zalekl a pak jsem to vzal, že je to velká výzva. A musím říct, že tohle zkoušení je pro mě to nejkrásnější, co jsem zatím kdy zažil,“ objasňuje Šanda.

Jak to se třemi zkrachovalci z Amerického bizona dopadne, můžete zjistit dnes od půl osmé v Činoherním klubu.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme