Arnošt Goldflam představí v Ypsilonce svoji verzi Kafkovy povídky Proměna

Inscenaci Proměna aneb Řehoř už toho má dost zrežíroval v pražské Ypsilonce Arnošt Goldflam. Inspirací mu byla povídka Franze Kafky Proměna, kterou výrazně upravil a odlehčil. Do hlavní role Řehoře Samsy obsadil Petra Vrška. Vedle něj se na Malé scéně mimo jiné představí Oldřich Navrátil, Jaroslava Kretschmerová i Paulína Labudová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inscenaci Proměna aneb Řehoř už toho má dost uvádí pražské Studio Ypsilon (fotografie ze zkoušky)

Inscenaci Proměna aneb Řehoř už toho má dost uvádí pražské Studio Ypsilon (fotografie ze zkoušky) | Foto: Studio Ypsilon

Řehoř Samsa vstává každý den přesně ve čtyři ráno. Zodpovědně plní své povinnosti, aby uživil celou svou početnou rodinu.

Když ale jednoho dne zaspí, uvědomí si, že už má vlastně všeho tak akorát dost.

V povídce Franze Kafky se Řehoř Samsa zničehonic probudil jako odporný brouk. Arnošt Goldflam prý ale předlohu chápal jen jako výchozí bod k vlastnímu textu.

„Já bych řekl, že se to trochu posunulo na jednu stranu k určitému nadhledu a k takovému svobodnému přístupu k proměně. Tady jsem se důsledně držel toho, že on je rodinou, tlakem na úspěch a na užitečnost člověka trochu frustrovaný a reaguje na to po svém,“ přibližuje Goldflam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Arnošt Goldflam představí v pražské Ypsilonce svoji verzi povídky Franze Kafky Proměna. Podrobnosti zjišťovala Klára Fleyberková

V inscenaci Goldflam z velké části čerpá i ze své rozhlasové hry Případ Bedřicha Samky. Natočil ji před 15 lety pro Český rozhlas Brno.

„Tam jsem rozvinul svoje představy o Řehoři Samsovi a o tom tématu. Velké části rozhlasové hry jsem nějakým způsobem propojil s Kafkovou Proměnou,“ upřesňuje Goldflam.

Do role Řehoře Samsy v Ypsilonce obsadil Petra Vrška, který si zkoušení s režisérem velmi pochvaluje.

„Pořád se ptám a on říká, že kdyby bylo něco špatně, tak by to řekl. Občas něco řekne, nasměruje, ale ta volnost tam je. Direktivně nám nedává nějaká nařízení, že bych to měl hrát takhle nebo takhle. Člověk vychází trošku ze sebe,“ říká Vršek.

Kafkovu tvorbu považuje za nadčasovou a adaptace povídky Proměna má podle něj co říct i dnešním divákům.

„Přijde mi to aktuální v tom, že jak je člověk zatížený presem, vyděláváním peněz a sociálně-ekonomickým zatížením, tak se potřebuje osvobodit. Jsou hranice, kdy si člověk řekne, že už toho má dost,“ dodává Vršek.

Na inscenaci Proměna aneb Řehoř Samsa už toho má dost se můžou první diváci přijít do Ypsilonky podívat už dnes v 19:30.

Inscenaci Proměna aneb Řehoř už toho má dost uvádí pražské Studio Ypsilon (fotografie ze zkoušky) | Foto: Studio Ypsilon

Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme