Budoucnost Divadla Na zábradlí závisí na domluvě s vlastníky vedlejšího domu

Divadlu Na zábradlí hrozí, že za měsíc přijde o vstup do sálu a možná nebude hrát. Hlavní foyer totiž patří k sousednímu Pachtovu paláci, který vlastní společnost Ott Properties, a ta v létě divadlu vypověděla nájemní smlouvu. Předešlí majitelé paláce o pozemek usilovali skoro dvacet let, ale vždy se s divadelníky domluvili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo na Zábradlí

Divadlo na Zábradlí | Foto: Wikimedia Commons

Vstup do sálu má velikost běžného třípokojového bytu. Od 60. let je součástí divadla, i když fakticky patří k sousední stavbě Pachtova paláce.

„Ty domy jsou do sebe zakousnuté a část domu, která zdánlivě vypadá, že patří k budově Divadla Na zábradlí, patří k vedlejším Pachtovu paláci, což je ono inkriminované foyer,“ vysvětluje Doubravka Svobodová, která 20 let stála v čele divadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Divadla Na zábradlí rozhodne domluva s majitelem přiléhajícího Pachtova paláce, více zjišťovala Michaela Vetešková

Zatímco v době vzniku divadla celý areál patřil státu, v 90. letech byl Pachtův palác restituován a noví majitelé chtěli pozemek zpátky.

„Při jednání pochopili, že by znesnadnili na dlouhý čas činnosti divadla a z toho požadavku ustoupili,“ konstatuje Doubravka Svobodová.

Současný majitel má ale v Pachtově paláci hotel a chce foyer zpět. Od léta tento požadavek řešil bývalý radní pro kulturu Václav Novotný.

„Nabízíme desetkrát, dvacetkrát, třicetkrát, xkrát větší nájemné, protože jakékoliv nájemné je pro nás nejjednodušší řešení. Všechna ostatní řešení znamenají zásadní rekonstrukci v objektu, a to by vždy bylo dražší,“ říká Václav Novotný.

Jestli se však současné vedení radnice nedohodne s majitelem, bude muset zajistit náhradní vstup do sálu.

„V případě veřejné budovy, která je navštěvovaná diváky, je potřeba v současné době dodržovat jisté požární a bezpečnostní předpisy a je potřeba větší množství únikových východů. V okamžiku, kdy foyer nebude patřit divadlu, může se stát, že to způsobí komplikace jako například snížení počtu sedadel v hledišti nebo velmi nákladnou přestavbu celého domu,“ upozorňuje Doubravka Svobodová.

Současný radní pro kulturu Jan Wolf už dříve řekl, že Praha chtěla prostory před vstupem do sálu koupit. Mediální zástupkyně společnosti Ott Properties Petra Zdeňková ale řekla, že pozemek prodávat nechtějí.

Podle neoficiální verze po Praze požadují parkovací místa a povolení na nový vstup do hotelu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme