Česká divadla zůstanou otevřená až do rána, koná se druhý ročník Noci divadel

Více než stovka českých divadel bude dnes otevřená až do brzkých ranních hodin. Druhý ročník projektu Noc divadel zavede návštěvníky do zákulisí, seznámí je s oblíbenými herci nebo jim ukáže, jak se vlastně inscenace dělá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noc divadel 2014

Noc divadel 2014 | Foto: Český rozhlas

Podle Martiny Černé z Institutu umění Divadelního ústavu, který celou akci pořádá, diváci uvidí, co na našich scénách běžně nevídají.

„Není to rozhodně akce, kde by se měla odehrávat tradiční divadelní představení, ale právě měl by se tu projevit kreativní duch těch, kteří Noc divadel připravují. Měli by zařazovat netradiční programy, proto říkáme, že je to noc výjimečných zážitků,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co návštěvníky druhého ročníku Noci divadel čeká, zjišťovala redaktorka ČRo Klára Fleyberková

Těch se dočkají třeba diváci v Olomouci. Pro ně si zdejší Moravské divadlo spolu s dalšími místními scénami připravilo bojovku.

„Diváci dostanou kartičku a budou sbírat razítka podle splněných úkolů. Na konci Noci divadel se vylosují výherci různých zajímavých cen jako lístky do divadla nebo poukazy na rendez-vous s herci,“ popsala program noci v Olomouci dramaturgyně Markéta Machačíková.

A soutěžit se bude i v Brně. Centrum experimentálního divadla nabízí bojovky hned dvě. Dětskou s názvem Cesta Bystré Lišky a pro dospělé, která se jmenuje Tanec pro Leoše a odkazuje ke slavnému rodákovi Leoši Janáčkovi.

V Praze pak můžou návštěvníci například nakouknout pod pokličku přípravy divadelní inscenace. Divadlo na Vinohradech je pustí na zkoušku inscenace Láska na Krymu.

„Je to opravdu klasická divadelní zkouška, nijak přikrášlená, aby si lidi mohli udělat představu, jak vůbec to představení vzniká,“ řekla Zuzana Paulusová.

Pro pražské diváky navíc pořadatelé spolu se sdružením Automat připravili pět tras společných cyklojízd. Ty je zavedou do divadel, kde na ně čeká speciální program. Časy a místa startu, stejně jako podrobný program každého z více než stovky divadel, lze najít na stránkách projektu.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme