Českokrumlovské točně končí povolení k provozu. Hrozí, že bude černou stavbou

Jihočeskému divadlu chybí povolení k provozu otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Hrozí proto, že se točna od 1. října stane černou stavbou. V takovém případě by podle zákona musela ze zámecké zahrady zmizet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

otáčivé hlediště

otáčivé hlediště | Foto: Jihočeské divadlo

„To nikdo nevěděl - že všechny dokumenty jsou do konce roku 2015, zatímco tohle rozhodnutí je do 30. září. K tomu došlo změnou funkcí nejen na radnici, ale i v Jihočeském divadle,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Proto se podle něj prodloužení souhlasu s dočasným užíváním točny vyřizuje na poslední chvíli.

Českokrumlovský stavební úřad včera toto povolení prodloužil. Jeho povinností ale bylo, vyzvat k souhlasu s tímto rozhodnutím Národní památkový úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihočeskému divadlu chybí povolení k provozu otáčivého hlediště v Českém Krumlově po 1. říjnu. Více od Jitky Cibulové Vokaté

Ten je majitelem a správcem pozemku, na kterém divadlo stojí. Zatím se tak nestalo. Potvrdil to ředitel Národního památkového úřadu v Českých Budějovicích Petr Pavelec:

„Národní památkový ústav do tohoto stavebního řízení bude vstupovat jako vlastník a správce tohoto pozemku. Čekáme, až dostaneme vyrozumění ze stavebního úřadu, že řízení bylo zahájeno.“

V případě, že vlastník otáčivého hlediště - tedy českobudějovický magistrát - nebude mít všechna potřebná povolení, stane se točna černou stavbou.

„Samozřejmě by to otevřelo prostor pro ty, kteří chtějí otáčivé hlediště odstranit. Mohli by dostat prostor k dalším vyjádřením a nátlakům na to, že toto divadlo tam nepatří,“ dodává k tomu náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř z KDU-ČSL.

Pokud se celá věc včas nevyřeší, přijdou v příštím roce desetitisíce lidí o výjimečný zážitek. Divadlo bude navíc chudší o třicet milionů korun, které každoročně získá z tržeb za vstupné.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově | Foto: Andrea Zahradníková

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme