Cimrmani převzali diamantovou desku a pokřtili novou kolekci 16 vinylových desek se svými hrami

Diamantovou desku za 1 630 000 prodaných zvukových nosičů převzali v pražském Supraphonu herci z Divadla Járy Cimrmana. A to na začátku jubilejní padesáté sezony souboru. Zároveň vyšla speciální edice 16 elpíček všech her známé žižkovské scény. Některé jsou na deskách vydávány vůbec poprvé. Před nedávnem vyšlo 500 kusů kompletu a Zdeněk Svěrák teď pokřtil další pětistovku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové Divadla Járy Cimrmana převzali Diamantovou desku Supraphonu za 1 630 000 prodaných zvukových nosičů. Zleva: Zdeněk Svěrák, Václav Kotek a Petr Brukner

Členové Divadla Járy Cimrmana převzali Diamantovou desku Supraphonu za 1 630 000 prodaných zvukových nosičů. Zleva: Zdeněk Svěrák, Václav Kotek a Petr Brukner | Zdroj: ČTK

Supraphon začal nahrávat hry Divadla Járy Cimrmana v roce 1977. Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak získali v roce 2007 Milionovou desku za 1 060 000 prodaných nosičů s těmito nahrávkami.

Teď k nim přibyl unikátní soubor všech 15 her na 16 vinylových deskách. Hra Švestka je tam totiž natočená dvakrát. Vyšel v limitované edici číslovaného nákladu pouhých 500 kusů. „Přitom nahrávky pěti inscenací se dostaly na vinyl vůbec poprvé,“ uvedla producentka Naďa Dvorská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšla nová kolekce 16 vinylových desek her Divadla Járy Cimrmana

„Ten komplet je drahý,“ přiznává Zdeněk Svěrák. I proto se původně i s ostatními členy Divadla Járy Cimrmana rozhodli, že vydají pouze 500 kusů souboru všech her. Byl o ně ale takový zájem, že došlo na další sérii pětistovek vinylových desek. Pro podpis vyrazili velcí i malí Cimrmanovi fanoušci.

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana zahájilo celoroční projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“ na začátku září 2016. Projekt vyvrcholí v červnu 2017, kdy se soubor vrátí do míst, kde začínal – do Malostranské besedy v Praze. Při té příležitosti Divadlo Járy Cimrmana odehraje představení pro své největší fanoušky. Půjde o unikátní záležitost, vstupenky nebudou volně v prodeji. Získají je pouze posluchači, kteří je vyhrají ve velké soutěži na Radiožurnálu. Podrobnosti stanice odtajní ve svém vysílání. Chystá se také autogramiáda knihy „Půlstoletí s Cimrmanem“ za účasti členů divadelního souboru. Bude se konat 17. října 2016 ve foyeru Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

„Přišli jsme do Supraphonu, aby nám pan Svěrák podepsal tuhle krabici,“ vyprávěl sedmiletý Vítek. V ruce držel několikakilogramovou krabici desek pro tátu, fanouška Cimrmanů.

Otázkou je, jestli věhlasný český vynálezce nezapomněl podat patent na vinyl a jaký k němu měl vůbec vztah.

DVD Cimrman sobě

Pokřtěno bylo také speciální DVD Cimrman sobě. Obsahuje televizní záznam z roku 1991, který vznikl u příležitosti předání Platinové desky Supraphonu za 450 tisíc prodaných zvukových nosičů. Mimořádné představení se odehrálo v tehdejším Divadle hudby a divákům nabídlo pásmo ukázek z jednotlivých her.

Pomáhejte s Cimrmanem. Způsobů je hned několik:
- příspěvek na konto 555484555/300
- dárcovská SMS ve tvaru DMS CIMRMAN na číslo 87777
- koupě sbírkového předmětu – samolepka Pomáhám s Cimrmanem k dostání na akci v Tanvaldu a Příchovicích
Více informací na www.cimrman.rozhlas.cz

„Svěrák se Smoljakem vycházeli ze zkušenosti, že velká část posluchačů zná jejich hry jen ve zvuku ze supraphonských nahrávek. Proto na jevišti předvedli pasáže, které sázejí na vizuální zážitek,“ vysvětlila producentka Dvorská. A tak DVD ukazuje například proměnu Zlatovlásky z muže v ženu či souboj blanických rytířů v nitru hory Blaník.

Cimrmani ještě nekončí

„Končíme, nic novýho nerozjíždět,“ citoval při křtu svou oblíbenou hlášku ze hry Posel z Liptákova herec Petr Brukner. Šlo o narážku na skutečnost, že nikdo nemládne a ani herci členové cimrmanovského ansámblu nejsou výjimkou.

Přesto plánují dál. Příští rok v červnu se Cimrmani vrátí v jednom představení na jeviště Malostranské besedy, kde před 50 lety hráli poprvé.

Členové Divadla Járy Cimrmana představili novou kolekci vinylových desek se svými hrami | Foto: Fotobanka Profimedia

ČTK, Michaela Vetešková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme