Činoherní klub slaví 50 let. Dodnes je jedním z nejpopulárnějších pražských divadel

Už padesát let hraje v pražské ulici Ve Smečkách Činoherní klub. Legendární scénu v roce 1965 založili dva spolužáci z DAMU, režisér Ladislav Smoček a dramaturg Jaroslav Vostrý. Od té doby vzniklo na 133 inscenací pro téměř tři miliony diváků. Na jevišti se setkávají ty nejvýraznější české herecké osobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Smoček

Ladislav Smoček | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Ladislav Smoček původně žádné divadlo vést nechtěl. Působil v Laterně Magice a toužil především psát divadelní hry.

Když ale dostal opakovaně nabídku ze Státního divadelního studia, představa vlastní scény, kde by byl svým pánem a mohl svobodně zkoušet, ho nakonec zlákala. Podle Smočka bylo zrození Činoherního klubu dílem náhody v příhodnou chvíli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský Činoherní klub slaví 50 let. Za historií divadla se ohlédla Marina Feltlová

„Já jsem byl sám se svojí hrou, dostal jsem nabídku a pak, když jsem ji chtěl realizovat, jsem se obrátil na Jaroslava Vostrého, který dal divadlu okamžitě řád,“ vzpomíná.

Smoček oslovil režiséra Jana Kačera, který do Činoherního klubu přivedl sobě blízké herce z jiných měst. Postupně přibyli další režiséři.

„Jedna z prestižních věcí v Činoherním klubu byla ta, že to nebylo divadlo jednoho muže. Byli tam Schorm, Menzel, Krejčík, Vostrý, Smoček a já a všichni jsme v podstatě pracovali každý individuálně, ale ve shodě spolu. To, po čem jsme prahli, to bylo stejné,“ připomíná Jan Kačer.

Činoherní klub proslul jako divadlo herců

V Činoherním klubu strávil deset let a podle svých slov zůstává dál jeho příznivcem. Léta v divadle přirovnává Kačer k velké lásce a něčemu neopakovatelnému.

Přehrát

00:00 / 00:00

Činoherní klub slaví 50 let. Na začátky pražského divadla zavzpomínal režisér Jan Kačer

„Pro mě to znamenalo vlastně všechno a ztráta té doby znamenala totéž, jako když člověk přijde o milovaného člověka. Celý život jsem s sebou nesl tíhu a radost z Činoherního klubu. Přinášelo to ohromné potěšení a zároveň smutek, že to minulo, a také spokojenost, že Činoherní klub pořád ještě trvá,“ popisuje Kačer.

Během jediné sezony se stal Činoherní klub jedním z nejpopulárnějších pražských divadel. Mezi jeho nejznámější inscenace patří Smočkova komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho nebo proslulý Gogolův Revizor v režii Jana Kačera s Pavlem Landovským v roli hejtmana.

Činoherní klub proslul především jako divadlo herců. Režiséři tohoto divadla nehledali efektní postupy, jejich režie byla nenápadná, skrytá za hereckými výkony. Právě toho si cení herečka Ivana Chýlková.

„Režisér, který se vyjadřuje skrz herce, aby měli potom lidi dojem, že je to herecké, tak to je to nejvíc. A toho je dneska jak šafránu.“

Činoherní klub - 50 let | Foto: Michal Jindra

Významnou roli sehrál Činoherní klub i v době sametové revoluce roku 1989. Právě zde se formovalo Občanské fórum. Díky změně politického režimu se do divadla mohl vrátit Jaroslav Vostrý jako umělecký šéf, posléze i jako jeho ředitel.

Od roku 1999 stojí v čele divadla Vladimír Procházka, který s Činoherním klubem absolvoval složitý přechod z příspěvkové organizace na obecně prospěšnou společnost.

„Je tam sice ten risk toho, že jednou za čtyři roky musíte žádat o grant a taky byste ho nemusel dostat, ale na druhou stranu ta svoboda, kterou to přináší, něco, co za to riziko stojí,“ říká Procházka.

Kulatému jubileu Činoherního klubu se bude věnovat také Česká televize. Na svém programu ČT Art odvysílá v průběhu roku záznamy jeho slavných inscenací a také nový dokumentární cyklus režiséra Josefa Abrháma mladšího Magický Činoherní klub.

Činoherní klub a Občanské fórum (1989) | Foto: Činoherní klub

Marina Feltlová, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme