Dagmar Havlová se vrací na jeviště. V Její pastorkyni na Vinohradech hraje Kostelničku

V pražském Divadle na Vinohradech je nově na programu hra Její pastorkyňa od Gabriely Preissové. Složitá hlavní role Kostelničky bývá v českém dramatu výzvou pro vyzrálé herečky. Režisér Martin Františák ji v inscenaci, která má premiéru v pátek, svěřil Dagmar Havlové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Havlová přebírá cenu

Dagmar Havlová přebírá cenu | Foto: Pavel Paluska

Kostelnička hodila nemanželské novorozeně své schovanky Jenůfy pod led, aby ji zachránila od pomluv a nešťastného života. Jenůfě ale neřekne pravdu. Následuje řetězec bolestných střetů vesnického života.

Na konci je vražedkyně postavena před spravedlnost, dojde ale i ke smíření nevlastní matky a dcery.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském Divadle na Vinohradech má v pátek premiéru Její pastorkyňa. Jak se tvůrci hry ujali, přiblížila Kateřina Svátková

Režisér Martin Františák postavil v roli Kostelničky na jednoduchou bílou scénu Dagmar Havlovou. Její černý kostým připomíná lidový kroj. I oblečení ostatních herců evokuje tradiční slovácké oděvy, včetně Jenůfčiných bílých svatebních šatů. Herečka Tereza Terberová v nich slíbí lásku Lacovi v podání Tomáše Dastlíka.

Svěřit herecky složitou roli Kostelničky právě Dagmar Havlové bylo podle režiséra dobrým rozhodnutím. „Přináší to, dle mého, značnou plasticitu postavy a myslím si, že i přirozený oblouk té postavy a srozumitelný oblouk inscenace směrem k dnešku,“ popsal Martin Františák.

„Zkoušení bylo autentické, plné humoru a především si myslím, že bylo hrozně fajn, jak se ujmula své začínající kolegyně a pomohla jí na cestě k roli,“ pochválil spolupráci Dagmar Havlové s Terezou Terberovou.

Premiéra Vlka z Královských Vinohrad. Režisér Jan Němec se jí nedožil

Číst článek

Do více než sto let starého původního textu se tvůrci rozhodli příliš nezasahovat, některé úpravy ale byly nutné.

„Samozřejmě jsme si ještě trošku hráli s tím jazykem, který už v textu, který napsala Preissová, měl být jako ve slováckém nářečí. Jeho kvality jsme zachovali, všichni chlapčuci tam zůstali, ale přece jen se někde něco udělalo pro srozumitelnost,“ řekl.

Martin Františák v Její pastorkyni po boku Dagmar Havlové režijně vede i Pavla Rímského, Naďu Konvalinkovou nebo Carmen Mayerovou.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme