Dejvické divadlo přivezlo část svého repertoáru do Londýna. Na představení chodí krajané i Briti

Zlí jazykové tvrdí, že pokud se chcete dostat na představení Dejvického divadla, měli byste investovat do letenky a zvolit jedno z jejich zahraničních vystoupení. Populární pražská scéna je v těchto dnech v Londýně, kde má v pondělí na programu poslední ze tří představení v rámci festivalu „Made in Prague“. Ten pořádá už podvacáté tamní české centrum. Dejvické divadlo je letos největším tahákem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dejvické divadlo přivezlo do Londýna několik her ze svého repertoáru

Dejvické divadlo přivezlo do Londýna několik her ze svého repertoáru | Foto: Jiří Hošek

„Když děláme umění, tak se ho snažíme dostat do britských galerií. Když děláme filmy, tak se snažíme zaktivovat britské recenzenty. Tohle je jedna z mála akcí, kterou děláme jednou až dvakrát za rok, kdy chceme dělat radost krajanům, a myslím, že i to je součást naší práce,“ říká ředitelka Českého centra v Londýně Tereza Porybná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Populární pražská scéna je v těchto dnech v Londýně, kde má na programu poslední ze tří představení v rámci festivalu „Made in Prague“

Na vyprodaná víkendová představení, pochopitelně otitulkovaná, skutečně dorazili krajané i z míst daleko za Londýnem. Jejich spontánní potlesk vestoje v sobotu mile překvapil herce Ivana Trojana, představitele hlavní role svérázného ruského vynálezce ve hře Teremin.

„Spíš jsme si nebyli jistí, jak budou třeba Angličané reagovat, ale bylo jich tu třeba 30 procent z kapacity. I podle titulků jsme ale pochopili, že s tou hrou šli. Občas, když byl titulek dřív, reagovali dřív a smáli se. Myslím si, že pochopili chytrou a vtipnou hru Petra Zelenky velice dobře,“ popisuje herec.

„Část půvabu Dejvického divadla vychází z dejvické scény a blízkosti diváka. Najít podobnou scénu i se zázemím a technickým vybavením byl problém. Nakonec jsme byli rádi, že jsme našli tohle prostředí. Je to dostatečně útulné a vyhovuje nám to,“ uvádí na adresu londýnského Greenwood Theatre marketingový šéf dejvického souboru Jan Dvořák.

Dejvické divadlo přivezlo do Londýna tři hry ze svého repertoáru | Foto: Jiří Hošek

Podle něj je londýnská „expedice" taky příležitostí ukázat vlastní tvorbu odborné veřejnosti, to znamená primárně lidem z britských festivalů a divadel. Autor a režisér hry Teremin Petr Zelenka je v tomto směru poněkud skeptický.

„Anglie se chová hodně nedůvěřivě vůči mně i obecně všem současným autorům. Vždy dává najevo, že o nikoho nestojí. Už 20 let obesíláme britská divadla s mými texty a oni nám to vrací nebo neodpovídají. To je jediná země, kde se moje hry zatím nehrají,“ říká Zelenka.

Na počest letošního velkého výročí slavného barda zahraje v neděli Dejvické divadlo na závěr svého londýnského zájezdu Shakespearovu Zimní pohádku.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme