Divadlo Kalich uvádí hru Podivný případ se psem. Jan Cina hraje autistického chlapce

Současný hit světových jevišť, tak se mluví o hře Podivný případ se psem, která je inspirovaná stejnojmenným knižním bestselerem Marka Haddona. V Divadle Kalich má dnes premiéru v režii dua SKUTR, tedy Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. Příběh o autistickém chlapci Christopheru Boonovi je detektivkou i komedií. V hlavních rolích se představí Jan Cina a Hana Vágnerová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V inscenaci Divadla Kalich Podivný případ se psem se v hlavních rolích představí Jan Cina a Hana Vágnerová

V inscenaci Divadla Kalich Podivný případ se psem se v hlavních rolích představí Jan Cina a Hana Vágnerová | Foto: Divadlo Kalich

Patnáctiletý autistický chlapec Christopher Boon žije ve svém vlastním světě. Bojí se lidí a nemá rád, když se ho někdo dotýká.

Jednoho dne najde za plotem zahrady zabitého psa. Rozhodne se, že pachatele vypátrá. Mimoděk se ale začne zaplétat do manželské krize svých rodičů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském Divadle Kalich dnes uvedou premiéru netradiční detektivky Podivný případ se psem. Podrobnosti zjišťovala Veronika Štefanová

„Byl jsem překvapený, protože původně jsem si myslel, že to je hra o klukovi, který má Aspergerův syndrom, je autista. Najednou jsem zjistil, že to je hra o klukovi, který dospívá a rozkrývá rodinné vztahy,“ říká jeden z režisérů Lukáš Trpišovský a dodává:

„Dělo se to asi nám všem. Najednou to dospívání znamená, že jak jsme v dětství měli svět zařazený do škatulek, tak zjistíme, že škatulky takhle úplně nefungují a že svět je složitější.“

Svět Christophera Boona je matematicky přesný. Na jevišti jsou proto jen bílé stěny. Do prázdného prostoru herci přináší různé rekvizity.

„Snažíme se to vždycky dělat nějakým náznakem. Když jsme doma u Christophera, tak se tam objeví dvě pohovky. Když jsme ve vězení, tak tam máme klec na psa. Vždycky se to děje přes takovéto drobné znaky minimálně jako instrukce k tomu, že se nacházíme v jiném prostředí,“ dodává druhý z režisérského dua SKUTR Martin Kukučka.

V inscenaci Divadla Kalich Podivný případ se psem hrají mimo jiné Jan Cina a Marek Daniel | Foto: Divadlo Kalich

Christopher Boon překonává v Podivném případu se psem vlastní strach. Díky tomu se mu daří řešit spor svých rodičů. Autistického chlapce hraje Jan Cina.

„Inspiroval jsem se reálnými autisty a lidmi, kteří s nimi pracují. Pak jsem se snažil vytvořit si svůj obraz. Člověk se dostane do takového autistického módu. Mozek musí zvládnout miliardy věcí dohromady, což běžný autista zvládá,“ přibližuje svoji roli Cina.

Netradiční divadelní detektivka má premiéru dnes v 19 hodin v Divadle Kalich. Kromě Jana Ciny a Hany Vágnerové v nové inscenaci hrají také Marek Daniel, Simona Babčáková, Zuzana Stavná a Petr Vančura.

Anna Jadrná, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme