Divadlo na Vinohradech uvede Hodinového hoteliéra, nejznámější Landovského hru

Zkušebna Divadla na Vinohradech se dnes promění ve zchátralý byt, který dva svérázní penzisté pronajímají dvojici mladých milenců. Takové je ústřední téma nejznámější hry Pavla Landovského Hodinový hoteliér. Ta má na vinohradské scéně premiéru. Inscenaci režíruje Ivan Rajmont a v hlavních rolích se představí Oldřich Vlach a Jaroslav Satoranský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo na Vinohradech v Praze 2

Divadlo na Vinohradech v Praze 2 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Na jedné straně intelektuál semletý režimem, na straně druhé bývalý řezník, šmelinář a milovník zvířat, který si se vším poradí. Dvě protichůdné povahy, které se neustále hádají, a přesto se navzájem potřebují. To jsou ústřední postavy Hodinového hoteliéra.

Režisér Ivan Rajmont má pro Landovského hrdiny slabost, jeho hry inscenoval už před čtyřiceti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem je hra Hodinový hoteliér a proč má režisér Ivan Rajmont slabost pro hrdiny Pavla Landovského, zjišťovala redaktorka Marina Feltlová

„Jsem asi jediný režisér, který dělal víc Pavlových her. Kdysi v Karlových Varech jsem režíroval jeho hru Případ pro venkovského policajta, což bylo přesně v době, kdy v tom roce 70 byl takový nejslavnější a nejpopulárnější český herec. A během zkoušení roztrhal volební lístky kvůli Gustě Fučíkové, že tam prostě nebude volit. Premiéru jsem měl v době, kdy byl Pavel disident. Takže ten zlom jsem prožil tenkrát s ním,“ říká Rajmont.

Landovský proslul především jako skvělý herec. Že je i vynikající vypravěč a dramatik, to už se o něm tolik nevědělo.

„On si sám posteskl, že mu díky jeho ksichtu nechtějí přistoupit na to, že je také zároveň inteligentní. Což on byl mimořádně. Ty hry jsou ve valné většině skutečně skvělé a patří k tomu lepšímu, co bylo po válce v této zemi napsáno,“ doplňuje Ivan Rajmont.

Pavel Landovský (1936-2014) byl známý herec, dramatik a disident. Signatář Charty 77, který byl přinucen žít řadu let v exilu. Lidé si ho dobře pamatují pro jeho nevybíravý slovník a ostré soudy. Asi nejznámější Landovského rolí byl major Haluška z filmu Černí baroni.

Postavu Fány, prostořekého hrubiána s něžnou duší, ve vinohradské inscenaci hraje Oldřich Vlach.

„Viděl jsem to, když to tenkrát mělo premiéru v Činoheráku. Byl jsem unešený, jenže jsem na to koukal mladýma očima, tak jsem z toho měl srandu a souvislosti v té době byly úplně jiné. Když pan Nový hrál chlapa, který hlídá na stavbě, tak to o něčem vypovídalo. Teď to samozřejmě má jiné vazby. Tenkrát jsem se bavil velice a teď, když jsem tuto roli dostal jako starý dědek, tak na mě z toho najednou sedl strašný smutek,“ říká Vlach.

Ačkoli byla hra napsána v 60. letech 20. století, zachycuje jiný režim a jiné poměry, základní lidské hodnoty v ní jsou stále platné.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme