Divadlo pod Palmovkou se opět otevírá. Sezonu zahájí hra Spolupracovníci

Po dvou letech se do pražského Divadla pod Palmovkou vrací herci i diváci. Novou sezonu v opravené budově, kterou v roce 2013 zatopila velká voda, dnes slavnostně zahájí premiéra hry Spolupracovníci od scénáristy kultovních filmů Trainspotting a Mělký hrob Johna Hodge. V ní se u jednoho psacího stroje setká ruský diktátor Stalin a slavný spisovatel Bulgakov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou | Foto: Filip Jandourek

To nejlepší z britské frašky se promítá do smyšleného příběhu o setkání bojovníka proti bolševismu Michaila Bulgakova s utlačovatelem Josifem Stalinem.

Tajná policie Bulgakova donutí, aby o Stalinově mládí napsal oslavnou hru. Tím se spouští kolotoč bláznivých situací. Divák přitom netuší, jestli jsou skutečné, anebo jsou to jenom noční můry hlavního hrdiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dva roky po povodních se v pražském Divadle pod Palmovkou bude zase hrát. Natáčela Veronika Štefanová

„Jednou mu doma zazvoní telefon, aby se vydal někam do metra. Tam se objeví Stalin, který se mu rozhodl se hrou pomoct. Je to takové sitcomové, jsou tam prvky grotesky. Je to už napsané s určitou nadsázkou,“ popisuje režisér Michal Lang.

Málokterý herec předpokládá, že během své kariéry narazí na roli diktátora Josifa Stalina. Martin Hruška tuto zkušenost popisuje jako mrazení v zádech.

„Nejdůležitější je si uvědomit, co to je, když člověk dostane do rukou neomezenou moc. A jak s ní potom zachází. Jak strašně nebezpečné je to, že na jednou máte tu jistotu, že jedním podpisem rozhodujete o osudech ne desítek, ale statisíců lidí,“ říká.

Po rekonstrukci povodněmi poškozeného divadla doprovodí premiéru Spolupracovníci nová světelná a zvuková technika. A diváci budou moci navštívit i opravený divadelní klub a novou galerii ve foyer.

Zaplavený suterén Divadla pod Palmovkou dne 6. června 2013 | Foto: archiv Divadlo pod Palmovkou

Veronika Jošková Štefanová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme