Divadlo pod Palmovkou uvádí Celebrity. Komedii o tom, kam může vést touha po slávě

Pražské Divadlo pod Palmovkou přichází s premiérou hry Petera Quiltera Celebrity. Autor se v ní zabývá jedním ze svých oblíbených témat – popularitou, touhou být stále na výsluní a těšit se pozornosti médií. A zajímá ho i odvrácená strana slávy, tedy ztráta soukromí. V režii Tomáše Svobody se v hlavních rolích představí Zdeněk Kupka, Zuzana Slavíková a Tomáš Dianiška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Dianiška, Zuzana Slavíková a Zdeněk Kupka

Tomáš Dianiška, Zuzana Slavíková a Zdeněk Kupka | Foto: Divadlo pod Palmovkou

Kdysi populární moderátor televizní soutěže touží znovu získat ztracenou slávu. Souhlasí proto s natáčením dokumentu o životě své rodiny. Co všechno způsobí přítomnost cizího člověka, který ve skutečnosti žádným dokumentaristou není – o tom je příběh Celebrit.

Ačkoli se tato hra uvádí jako komedie, podle režiséra Tomáše Svobody je do značné míry smutným obrázkem ze života těch, kteří si označení celebrity přisvojují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hře Celebrity natáčela redaktorka Marina Feltlová

„Ta komedie vlastně vychází z toho, jakým způsobem na to ti lidé reagují. Když se někdo smrtelně vážně hádá o tom, jestli měl být v Big Brotheru v tropech, anebo ne, je to komické, ale zároveň pro něj to je, jako jestli někdo má dva roky zaměstnání, nebo je na dlažbě,“ říká Svoboda.

Celebrity nejsou jen o těch, kteří touží být za každou cenu populární, ale i o těch, kteří na životech známých osobností cizopasí.

„Je tam takový moc hezký monolog nebo vůbec celá postava, kterou hraje Ivan Jiřík, ten voyeur, ten člověk, kterýž se vydává za dokumentaristu. Vypráví, kdo jsou ti spotřebitelé, kdo jsou ti, kdo pasou po těch životech. Protože to jsou většinou lidi, kteří nemají vlastní život, je nezajímavý, a tak potřebují žít životy jiných,“ dodává Svoboda.

Hlavní roli v Celebritách si zahraje Zdeněk Kupka, který předtím působil v Liberci a do angažmá Divadla pod Palmovkou nastoupil v loňském roce. K postavě Alana Coogana říká:

Ivan Jiřík a Zuzana Slavíková | Foto: Divadlo pod Palmovkou

„V podstatě je to krutý a zároveň velmi směšný osud chlapíka, který ve svém životě byl závislý zejména na bulvárních médiích, a ve chvíli, kdy to všechno přestane fungovat, tak se mu zhroutí svět a zuby nehty se snaží vrátit ten předchozí stav zpátky, takže udělá to, co by udělal málokdo z rozumných lidí a pozve si k sobě člověka, který snímá jeho každodenní nudný život. No a samozřejmě se mu to celé zvrtne.“

V roli Alanovy manželky Heleny budou moci diváci vidět Zuzanu Slavíkovou.

„Ona se mu snaží svým způsobem pomoct, protože je hodná a chytrá nebo normální žena, která se snaží svému muži pomoct, což ale neznamená, že by s tím úplně souhlasila. Udělá to samozřejmě rozkol v té rodině, protože je to zásah do soukromí a každý člen té rodiny to vnímá jinak a jinak se s tím srovnává,“ říká Slavíková.

Jak příběh Celebrit dopadne, uvidí diváci při dnešní premiéře v Divadle Komedie, kde má soubor Divadla pod Palmovkou dočasný azyl. První repríza je naplánovaný na 24. ledna.

Marina Feltlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme