Divadlo Semafor uvádí komedii Čochtanův divotvorný hrnec. Režie se ujal Menzel

Divotvorný hrnec byl první americký muzikál, který se objevil nejen u nás, ale i v Evropě. Bylo to díky Voskovcovi s Werichem, kteří ho u nás uvedli v březnu 1948. Jiří Suchý tuto komedii nyní upravil pro Divadlo Semafor. Spolu s Jitkou Molavcovou v ní ztvární postavy Čochtana a Belindy. Čochtanův divotvorný hrnec režíruje Jiří Menzel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Semafor

Divadlo Semafor | Foto: Filip Jandourek

Americký muzikál Divotvorný hrnec se poprvé objevil na scéně Divadla V + W už v upravené podobě.

Jiří Voskovec s Janem Werichem změnili původní Finianovu duhu v Divotvorný hrnec, z irských emigrantů se stali čeští přistěhovalci a pohádkový skřítek Og se proměnil v jihočeského vodníka Čochtana. Autorsky k textu přistupoval i Jiří Suchý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo Semafor uvádí Čochtanův divotvorný hrnec. Na zkoušce natáčela Marina Feltlová

„Ten originál, jak se hrál v roce 1948, už by dneska zněl, zvlášť v Semaforu, dost podivně, poněvadž se to tam hemží družstevníky, odboráři. Tak jsem si říkal, že to musím udělat tak, aby to u našich diváků dneska obstálo,“ poznamenal Suchý.

Původní verze hry byla podle Jitky Molavcové neaktuální a místy zdlouhavá. Úprava Jiřího Suchého, který si v inscenaci zahraje vodníka Čochtana, textu prý jedině prospěla.

„Jiří Suchý měl nápad, vymyslel roli glosátorky, tu věnoval mně – glosátorka Belinda, a tato glosátorka zrychluje ten děj. Řekla bych, že je to povýšené a mohlo by to diváky zaujmout,“ poznamenala Molavcová.

S úpravami Jiřího Suchého je spokojen i režisér Jiří Menzel. „Já Wericha miluju, to je pro mě pánbůh. A mně se líbí, že pan Suchý to uměl velice hezky a elegantně přepsat. A odstupem doby mám pocit, že to, co si vymyslel pan Suchý, je ještě lepší a vtipnější,“ dodává režisér.

Premiéra Čochtanův divotvorný hrnec je dnes v Divadle Semafor od 19 hodin.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme