Divadlo v Dlouhé uvede poslední hru Ladislava Klímy Lidská tragikomedie

Pět spolužáků se setká na oslavě maturity. Sdělují si své velkolepé plány a sny a rozhodnou se znovu sejít po třiceti letech, aby zjistili, jak v životě uspěli. O tom vypráví Lidská tragikomedie, která má dnes premiéru v pražském Divadle v Dlouhé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední hra českého filozofa Ladislava Klímy pojednává o pěti spolužácích a útrapách stárnutí

Poslední hra českého filozofa Ladislava Klímy pojednává o pěti spolužácích a útrapách stárnutí | Foto: divadlovdlouhe.cz

Svou nejzábavnější hru napsal český filozof a spisovatel Ladislav Klíma na sklonku života. Promítl do ní řadu svých názorů a životních postojů. S odstupem času na ně ale nahlíží s humorem a ironií.

„Tu hru lze považovat za jakousi jeho duchovní závěť, protože ji psal na konci života a vložil do ní celou svou filozofii, a to ovšem často zábavnou formou,“ vysvětluje dramaturg Štěpán Otčenášek, čím si ho Klímova Lidská tragikomedie získala.

„Na té hře je obzvlášť zajímavé, že na to, co Klíma bral smrtelně vážně jako mladý, je tady vlastně nahlíží se sebeironií. Možná už tušil, že realizovat jeho filozofii nepůjde a že přece jenom je příroda nakonec nad tím subjektivním vědomím silnější.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo v Dlouhé na dnešní večer chystá premiéru Lidské tragikomedie. S tvůrci natáčela Marína Feltlová

Původní text inscenátoři zkrátili téměř o třetinu, což doporučoval i sám Ladislav Klíma. Hru psal na sklonku života, už těžce nemocný ji z postele diktoval své družce.

Forma i filozofický obsah Klímova textu inspirovaly režisérku inscenace Hanu Burešovou už před mnoha lety.

„Mě to zaujalo nejenom stavbou těch tří dějství, kdy sledujeme pět hochů – původně devatenáctiletých – propadajících se hluboko do stáří, ale i tou divokou filozofií, kterou do toho Klíma vtělil a kterou už svým způsobem i částečně ironizuje.“

V Lidské tragikomedii se setkáme se základními principy Klímovy filozofie, s prolínáním snu a skutečnosti, s otázkami života, smrti a řadou dalších.

Některé z postav představují rysy samotného autora. Pulec Jana Vondráčka je pozemským obrazem básníka a alkoholika. Odjinud Marka Němce zase božským ideálem, o který filozof usiloval. Na vše ale Klíma nahlíží s ironií a humorem. Jde o satirický obraz toho, jak končí mladistvé ideály v šedé realitě života.

Hlavních rolí se zhostili Marek Němec, Jan Vondráček, Martin Matejka, Miroslav Táborský a Miroslav Hanuš.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme