Diváky Costanza e Fortezza obklopí krinolíny i paruky. Opera je zavede do baroka

Když se před 292 lety proměnil Jelení příkop pod Pražským hradem v obrovské divadelní jeviště a připravovala se korunovační opera s názvem Costanza e Fortezza, tedy o stálosti a síle, chtěl u toho být kde kdo. Uvádějí to alespoň členové souboru Musica Florea, kteří se rozhodli barokní dílo uvést znovu. Stane se tak ve Světcích u Tachova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oko turistovo nelákají zdaleka jen bohaté barokní kostýmy porečských dam

Oko turistovo nelákají zdaleka jen bohaté barokní kostýmy porečských dam | Foto: Gregor Martin Papucsek

Skupina asi 80 umělců předvede, jak opera, která se hrála při korunovaci Karla VI. za českého krále, zněla i vypadala. Ve Světcích u Tachova kvůli tomu vznikla i věrná replika barokního divadla. Soubor Musica Florea navíc spojil síly s tanečníky a operními zpěváky.

„My se snažíme hrát za pomoci výrazových prostředků, které tehdy existovaly a byly třeba zapomenuty,“ popsal dirigent Marek Štryncl. O věrném zinscenování díla skladatele Johanna Josepha Fuxe uvažoval už jako student vysoké školy před 20 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zkoušce Costanza e Fortezza natáčela Michaela Vetešková

„V roce 1723 pražští občané do toho vkládali obrovské úsilí, protože se snažili ukázat, že i když se císařský dvůr přestěhoval do Vídně, tak Praha stále zůstává jakýmsi kulturním, uměleckým, možná i politickým centrem,“ popsal tehdejší kontext.

Podle Marka Štryncla napsal o díle pozoruhodnou a velice pochvalnou kritiku i tehdejší slavný flétnista a skladatel Joachim Quanz. Aby mohl pozorovat přípravy na místě, nechal se dokonce zaměstnat do orchestru.

„Víme, že Fux se stal jakýmsi učitelem národů v oblasti hudební, protože studoval, ať už přímo nebo nepřímo, obrovské množství skladatelů,“ přiblížil dirigent autora.

„Originálně toto dílo bylo provedeno v Jelením příkopě Pražského hradu, kde byl vystavěn honosný divadelní amfiteátr. Povídalo se o něm tehdy po celém světě, že šlo o velikou událost, a sjelo se sem obrovské množství hudebníků.“

Kostýmy a gesta

Dnešní herci, stejně jako jejich předchůdci, vystoupí ve složitých kostýmech – v krinolínách a parukách. Důležitá jsou pro dobové vzezření opery i gesta.

„Pokud to povím úplně škaredě a kolegové asi nebudou rádi, tak rozdíl je v tom, že jakoby všechno, co je přirozené, by se nemělo dát vidět,“ přiblížil režisér inscenace Tomáš Surý.

Obnovená inscenace barokní opery skladatele Johanna Josepha Fuxe z roku 1723 se ve Světcích u Tachova odehraje dnes a zítra.

Soubor Musica Florea do jízdárny přiveze i mobilní barokní divadlo. Má dřevěnou konstrukci a je vytvořeno podle dobových kreseb 17. až 18. století. Představení jsou součásti festivalu Devět týdnu baroka.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme