Do Divadla v Celetné se vrací Mrzák Inishmaanský, Billyho hraje Matouš Ruml

Černá komedie Mrzák Inisgmaanský se po třinácti letech vrací na repertoár Divadla v Celetné. Režisér Jakub Špalek ponechal původní ženské obsazení, zatímco obsazení mužských rolí zcela obměnil. Mrzáka Billyho hraje například Matouš Ruml.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Matouš Ruml

Herec Matouš Ruml | Foto: Eva Dvořáková

Hra britského dramatika Martina McDonagha je opepřená drsným humorem a svérázným vyjadřováním postav.

Celý příběh se odehrává v malém krámku se smíšeným zbožím. V něm žijí sestry Eileen a Kate, které se společnými silami starají o mrzáka Billyho. Život se jim začne komplikovat ve chvíli, kdy na ostrov přijedou filmaři z Ameriky.

„Myslím, že to bude v této verzi smutnější. Je to asi tím, že máme děti, jsme starší a věci nevidíme pitomě jednoznačně, ale lámou se nám do smutku a hořkosti,“ vysvětluje režisér Jakub Špalek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jeviště Divadla v Celetné se vrací hra Mrzák Inishmaanský. V roli mrzáka Billyho si zahraje Matouš Ruml. Natáčela Veronika Štefanová

Postavy se v inscenaci neštítí vulgarismů, fyzického napadání, jsou nevzdělané, ale o to upřímnější. Každá z nich touží jen po jediném - urvat si kousek štěstí. Najednou se jim nabízí šance zahrát si v americkém filmu a dostat se do Hollywoodu.

„Je tam originální zápletka. Samotný děj hry má konkrétní stopu a člověka zajímá, jak to je a dopadne. Zajímavé je sledovat i to, že všichni lžou, a velmi těžko se dohledáváte skutečné pravdy,“ podotýká Špalek.

Role je fyzicky velmi náročná, říká Ruml

Film je ústředním motivem celé inscenace. Hlavní postavu mrzáka Billyho, které hraje Matouš Ruml, pobízí k nečekaným činům.

„Je bohužel nejchytřejší. To se mu vymstí, protože on tam nemůže vydržet. Umí využít svoji chytrost, takže udělá tu největší sviňárnu ze všech. Není úplně kladná postava, to se mi hrozně líbí,“ přibližuje Ruml.

Postava mrzáka Billyho patří podle Matouše Rumla k nejtěžším, které zatím v divadle hrál. Nejnáročnější na roli je prý její fyzické ztvárnění.

„V podstatě se moc nehýbu, ale jsem v neustálé křeči. Musím říct, že jsem z toho strašně zničený. Mám unavené nohy z toho, jak jsou pořád zkroucené v podřepu, a v křeči ruku. Je to pro mě fyzicky náročné. Bolí mě záda i nohy,“ dodává Ruml.

Divadlo v Celetné uvede premiéru zábavné i drsné komedie Mrzák Inishmaanský dnes v půl osmé večer.

Anna Jadrná, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme