Drábkovu hru Vykřičené domy uvádí Divadlo v Dlouhé, režírují studenti DAMU

Rozhlasová hra Davida Drábka nazvaná Vykřičené domy se objeví na divadelních prknech. Text vyhrál v roce 2008 cenu na festivalu Prix Bohemia Radio. V pražském Divadle v Dlouhé ho nastudovali studenti DAMU Adam Svozil a Kristýna Kosová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Drábek

David Drábek | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Andrea je bývalá rosnička a hvězdička šoubyznysu, která žije sama ve vilce uprostřed satelitního městečka. Kvůli vážné nemoci hledá hospodyni.

O místo se uchází nezaměstnaný padesátník a dobrák Jiří, který sice věří na horoskopy v ženských časopisech, ale jeho laskavost mu nebrání rozpoznávat podstatné hodnoty. Jiří je přijat a komorní tragikomedie může začít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Drábkovu hru Vykřičené domy uvádí pražské Divadlo v Dlouhé, režírují dva studenti DAMU. Natáčela Marina Feltlová

„Zajímalo nás téma celebrit, které odložil mainstream, použitých lidí, použitých domů a odpadu mediálního provozu,“ vysvětluje jeden z režisérů inscenace a student DAMU Adam Svozil.

Režiséři si v inscenaci záměrně pohrávají se střetem rozhlasové a divadelní reality.

„Realizace na divadle není na tom textu zřetelná. Především jsme ho ale zkrátili. To, co bylo v rozhlase realizováno zvuky nebo popisy prostředí, realizujeme skrze ruchaře přímo na jevišti. Používáme mikrofony, a hrajeme si tak s rozhlasovou formou,“ popisuje režisérka inscenace a také studentka DAMU Kristýna Kosová.

Premiéra Vykřičených domů zahajuje v Divadle v Dlouhé festival 13+, který je určený nejen teenagerům.

Autor hry David Drábek zastává post uměleckého šéfa Klicperova divadla v Hradci Králové a mezi jeho režijní úspěchy patří například Jedlíci čokolády nebo Noc oživlých mrtvol.

Původní hra Vykřičené domy byla v roce 2007 Drábkovým rozhlasovým debutem. Do povědomí posluchačů se ale autor zapsal o čtyři roky později rozhlasovou hrou Koule, jejíž hlavní postava koulařka Milena některým připomněla životní osudy Heleny Fibingerové.

Marina Feltlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme