Divadlo Na Fidlovačce podle Balzerové letos skončí, nezískalo grant

Pražské Divadlo Na Fidlovačce podle jeho ředitelky Elišky Balzerové letos skončí. Balzerová to řekla Českému rozhlasu Dvojka. Divadlo nezískalo od pražského magistrátu grant na svou činnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliška Balzerová

Eliška Balzerová | Foto: Eva Dvořáková

Ředitelka Balzerová z nastalé situace nechce obviňovat současné vedení města a jeho grantovou komisi, protože rozhodnutí o grantech zdědily od svých předchůdců.

„Komise toho bývalého vedení, komise pro udělování grantů, rozhodla, že Divadlu Na Fidlovačce nedá ani korunu, a současné vedení to má teď ke schválení. Takže já pracuji s touto informací,“ řekla Eliška Balzerová a doplnila:

„Divadlo, které nedostane na uměleckou činnost ani korunu, musí zastavit svou činnost, neboť najednou ztrácí náplň své práce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo Na Fidlovačce má pravděpodobně před sebou poslední rok činnosti. Podrobnosti od Michaely Veteškové

Divadlo by podle Balzerové mělo skončit během příští sezony. „My teď ještě dojíždíme dvouletý grant, který nám přikazuje udělat ještě dvě premiéry. Tu jednu začínáme zkoušet, druhou uděláme na podzim a bude konečná.“

Podle Jany Soprové z grantové komise magistrátu sice Fidlovačka letos nedostala víceletý grant, o který žádala, příští rok ale může podat žádost znovu.

„Divadlo Na Fidlovačce je jen jedním ze souborů, které žádají v grantovém řízení. Letos na to Fidlovačka nedosáhla, ale to neznamená, že by se nemohli přihlásit do grantového řízení v dalším roce. Buď znovu na víceletý grant, nebo na jednoletý, kde by měli větší šance nějaké peníze získat,“ vysvětluje Soprová.

Ministr kultury slibuje pomoc

Pomoc Fidlovačce přislíbil ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL, který o situaci už mluvil s Eliškou Balzerovou. „Budu se snažit hledat možnosti, jak tomuto divadlu pomoci, protože je to divadlo, které často navštěvuji,“ uvedl.

Ministerstvo kultury ale není zřizovatelem Divadla Na Fidlovačce, tudíž nemůže nahradit výpadek financování z městských peněz.

Nuselskou Fidlovačku začala před dvaceti lety budovat stejnojmenná Nadace, první představení se na obnovené Na Fidlovačce hrálo o tři roky později. Od té doby financovala svůj provoz nejenom ze vstupného, ale také díky grantům a sponzorským darům.

Finanční problémy trvají delší dobu

Balzerová vybudovala novou scénu v Nuslích společně s Tomášem Töpferem, který je teď ředitelem vinohradského divadla. V zákulisí se mluví o tom, že s Töpferovým odchodem odešli nejenom výrazní herci, ale i sponzoři.

Finanční problémy provázejí nuselskou scénu několik měsíců. Divadlo už v předešlé sezoně fungovalo s třímilionovou ztrátou.

Michaela Vetešková, mta, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme