Herečka Vlasta Chramostová vstoupila do Síně slávy Národního divadla

Do Síně slávy Národního divadla dnes vstoupila herečka, někdejší disidentka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. Jako první laureátce nově zaváděné tradice jí ocenění předal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Uvedl při tom, že Vlasta Chramostová je pro něj velkým morálním vzorem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Vlasta Chramostová byla dnes uvedena  do síně slávy Národního divadla

Herečka Vlasta Chramostová byla dnes uvedena do síně slávy Národního divadla | Zdroj: ČTK

"Vidíme na jejím příkladě, jak velkou úlohu divadlo a lidé s ním spojení ve společnosti mají. Jestliže je prostor vyplněný pozitivnem a světlem, tak v něm tma, zloba a nenávist nemá místo," řekl ministr kultury, který ocenění Vlastě Chramostové předal při zahájení 133. sezony Národního divadla.

„Já jsem ještě ta generace, pro kterou Národní divadlo, vůbec ta budova, moc znamená. Protože to je genius loci – tady prošli všichni, které jsem milovala,“ poznamenala sama laureátka, která dnes definitivně ukončila svoji kariéru v Národním divadle.

Přehrát

00:00 / 00:00

U uvedení Vlasty Chramostové do Síně slávy Národního divadla nechyběla ani redaktorka Klára Fleyberková

Podle ředitele ND Jana Buriana se Vlasta Chramostová jako vynikající herečka zapsala do historie první české scény mnoha rolemi.

„Ale podstatné je, že celý ten osud Vlasty Chramostové je vlastně obrazem moderních českých dějin, a jak ona sama krásně řekla při uvádění do Síně slávy, že věří ve spravedlnost času. To si myslím, že je hodnota, které si musíme všimnout,“ zmínil Jan Burian.

Do Síně slávy budou podle jeho slov uváděni nejvýznamnější tvůrci, kteří formovali tvůrčí i společenský život a smysl Národního divadla. Síň slávy vznikne v zemském salonku, poprvé bude otevřena letos 17. listopadu u příležitosti 89. narozenin první laureátky.

ČTK, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme