Inscenace Odsun!!! se pokouší odhalit bílá místa v naší historické paměti

Ostravští divadelníci vyrazili před časem do terénu a přímo v Sudetech hledali inspiraci pro svou novou hru. Jak její název "Odsun!!!" napovídá, mapuje hlavně dramatické události po druhé světové válce a také jejich následky. Hru pro Národní divadlo moravskoslezské napsali Dagmar Radová, Marek Pivovar a režisér Ivan Buraj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze zkoušky inscenace Odsun!!!

Ze zkoušky inscenace Odsun!!! | Zdroj: ČTK

Drama Odsun!!! nesleduje pouze historické události po konci 2. světové války. Ukazuje také, jak jednoduše můžeme v životě odsunout to, co je nám zrovna nepohodlné – například partnera, stárnoucí rodiče nebo i celé vesnice kvůli plánované těžbě.

Hra má celkem tři dějové i časové roviny, přičemž každou z nich ztvárnil jeden z autorů. Podle Ivana Buraje ale dohromady tvoří kompaktní celek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravští divadelníci připravili inscenaci Odsun!!!, která má dnes premiéru. Zajímala se o ni redaktorka Kateřina Daňková

„První dvě spojuje motiv jednoho domu v Sudetech; jsou to dvě časové vrstvy. První se odehrává od roku 1938 až do odsunu Němců v roce 1945 a druhá časová vrstva zobrazuje osudy už české rodiny, která tam žije v naší současnosti,“ přibližuje Buraj.

Třetí vrstvu pak tvoří jednání vesnické rady, která těsně po skončení války rozhoduje o tom, jak naloží s německými sousedy. Zasedání vychází ze skutečných dokumentů a divák ho sleduje ze záznamu na velkém projekčním plátně.

„Nám šlo o to, aby se všechna témata, která se tady otevřou, potom zhodnotila v té české rodině, kde všechny ty motivy a témata nabydou jakoby té plné šířky,“ dodává spoluautorka hry Dagmar Radová.

A stejným způsobem naplňuje Odsun!!! i celou divadelní trilogii, která se pokouší odhalit bílá místa v naší historické paměti.

Ze zkoušky inscenace Odsun!!! | Foto: ČTK

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme