Jára Cimrman se vrací do Českého rozhlasu, společně oslaví padesátku českého velikána

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana dnes zahajují celoroční projekt Půlstoletí s Cimrmanem. Společně tak oslaví nejen padesát let od chvíle, kdy jméno největšího českého génia poprvé zaznělo v Českém rozhlase, ale hlavně jubilejní padesátou sezonu legendárního divadelního souboru. První zpráva o existenci Járy Cimrmana se objevila 16. září 1966 v pořadu Vinárna u Pavouka v Československém rozhlase. V tom samém roce pak bylo založeno Divadlo Járy Cimrmana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe | Foto: Kateřina Scheuflerová

„Divadlo Járy Cimrmana je obrovský kulturní a společenský fenomén. Proto jsme velmi rádi, že můžeme být jako hlavní mediální partner součástí oslav této neuvěřitelné padesáté sezony, a vrátit tak Cimrmana zpátky do rozhlasu, kde má své kořeny,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Spolupráci s Českým rozhlasem při oslavách oceňuje i herec divadla Václav Kotek, který je zároveň ředitelem Divadelní agentury ECHO zastupující Divadlo Járy Cimrmana.

„Jsem rád, že jsme získali silného mediálního partnera v podobě Radiožurnálu. Propojení divadla, kultury a veřejnoprávního rozhlasu je dané. Ať již osobnostmi, nebo tvorbou. Jsme rádi, že si připomeneme odkaz těch, kteří s námi již nejsou, a věřím, že si oslavy užijeme,“ věří herec.

Záběr z představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký | Foto: Divadlo Járy Cimrmana

Radiožurnál také živě odvysílá slavnostní představení hry Cimrman v říši hudby z příchovického kina JAS, kterou vyvrcholí tanvaldské setkání „cimrmanologů“ z celé republiky.

Do projektu Půlstoletí s Cimrmanem se ale postupně zapojí i další stanice ČRo. Například Dvojka vždy druhou neděli v měsíci odvysílá dvanáct her z repertoáru Divadla Járy Cimrmana, regionální stanice rozhlasu zase budou po celý rok sledovat výjezdy souboru do malých i velkých měst.

Cimrman pomáhá

Cimrman ale bude nejen bavit, ale i pomáhat. Nadační fond Českého rozhlasu ve spolupráci s Centrem Paraple, které dlouhodobě podporuje Zdeněk Svěrák, a s Nadačním fondem Slunce pro všechny, jež podporoval Ladislav Smoljak, vypsaly sbírku s názvem „Cimrman pomáhá“.

Výtěžek z dárcovských DMS CIMRMAN, příspěvku na charitativní účet a prodeje sbírkových předmětů půjde na pomoc lidem se zrakovým postižením, s poškozením míchy a na podporu pacientů se speciálními potřebami.

Fanoušci Járy Cimrmana se mohou do oslav přímo zapojit, a to na nově spuštěné speciální webové stránce www.cimrman.rozhlas.cz. Právě tam mohou celý měsíc hlasovat v anketě o nejoblíbenější hlášku z her DJC. Tu vítěznou pak představí Zdeněk Svěrák přímo při oslavách 1. října.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme