Kdo dostane v březnu Thálii? Šanci má Janžurová, Kňažko nebo Dyk

Herci Iva Janžurová a Milan Kňažko, mim Radim Vizváry, tanečnice Martina Hajdyla Lacová či zpěváci Hana Holišová, Josef Vojtek a Vojtěch Dyk jsou mezi nominovanými na ceny Thálie. Laureáty vyhlásí Herecká asociace 25. března v Národním divadle. Umělci v inscenacích české první scény poprvé v nominacích chybí. Moderátory přenosu České televize budou Taťjana Medvecká a Jan Cina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znovuotevření Národního divadla po požáru připadlo na 18. listopad 1883

Znovuotevření Národního divadla po požáru připadlo na 18. listopad 1883 | Foto: Jolana Nováková

Šéfové porot v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě oznámili jména 24 umělců nominovaných za mimořádné výkony na 17 jevištích mateřských scén či soukromých produkcí. Pražské počiny jsou mezi nimi překvapivě zastoupeny jen třetinou. Prestiž metropole hájí soukromé scény divadel Kalich, Jezerka nebo Hybernia.

Nejvíce nominací - čtyři - získalo Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy (NDM). Se třemi nominacemi následují Divadlo Josefa Kajetána Tyla z Plzně a Národní divadlo Brno, dvakrát zazněl název Slezského divadla Opava. Zastoupeny jsou i scény z Liberce, Ostravy a Olomouce.

IVA JANŽUROVÁ | Foto: Kateřina Šulová

V muzikálové (a operetní) kategorii mají naději na Thálii vedle Holišové v roli císařovny Elišky v Noci na Karlštejně v autentických kulisách středočeského hradu také Ivana Korolová jako schovanka kláštera v liberecké inscenaci Mam'zelle Nitouche a Lenka Pavlovičová jako Hortensie v operetě Ples v opeře v NDM.

JANA HOLIŠOVÁ, VOJTĚCH DYK | Foto: Kateřina Šulová

Z jejich mužských kolegů zabodoval kromě Dyka (Celebrant v Bernsteinově Mši v produkci brněnské agentury Bujoart) a zmiňovaného Josefa Vojtka i Roman Tomeš jako Jidáš v rockové opeře Jesus Christ Superstar v NDM.

HANA TOMÁŠ BRIEŠŤANSKÁ, ROBERT MIKLUŠ, PAVLÍNA ŠTORKOVÁ | Foto: Kateřina Šulová

Mezi nominovanými jsou například i Barbora Polášková jako Carmen v Opavě, Pavla Vykopalová jako Káťa Kabanová v Brně, Pavel Klečka za roli Macbetha v Plzni a Rakušan Thomas Weinhappel jako Hamlet v Ostravě.

Ceny Thálie podpořily ministerstvo kultury, pražský magistrát, Nadace Život umělce a Nadace Aleny a Luďka Munzarových. Vyrobila je a věnovala sklárna Ajeto ze severočeské Lindavy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme