Král Lear dostal v Městském divadle Brno tvář českého klauna Bolka Polívky

Starý klaun se dnes bude snažit rozplakat publikum. Bolek Polívka si sundá červený nos, nasadí stříbrnou korunu a jako Král Lear vystoupí v brněnském Městském divadle. Poprvé dostal nabídku před několika lety, teprve letos na ni kývl. Na roli opuštěného smutného starce má prý už věk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální zkouška inscenace Král Lear v titulní roli s Boleslavem Polívkou a Michalem Isteníkem v Městském divadle Brno

Generální zkouška inscenace Král Lear v titulní roli s Boleslavem Polívkou a Michalem Isteníkem v Městském divadle Brno | Zdroj: ČTK

„Já tomu představení soukromě říkám tragedia del arte,“ vidí jeden z nejslavnějších divadelních příběhů herec Bolek Polívka.

Tragédie ale začne na jevišti jako komedie. Král Lear je na vrcholu sil a mluví se svými dcerami. Ve hře má svého šaška, který mu jako jediný říká pravdu. Nejslavnější český klaun Bolívka tak dostává svého osobního klauna - herce Michala Isteníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V inscenaci Král Lear v Městském divadle Brno má hlavní roli Bolek Polívka. Natáčel o tom Radek Kříž

„Vedle Bolka Polívky se šašek hraje dobře, protože mu musíte říkat pravdu. Pro mě je to inspirující a Standa Moša říkal, že je to pro mě svazující, protože si Bolka příliš vážím na to, abych k němu byl zlý,“ uvádí Isteník.

Šašek zůstane se svým králem i ve chvílích, kdy už se není čemu smát, ve chvílích největšího zoufalství. To vše divák zažije v dokonalém shakespearovském verši blankversu v překladu Jiřího Joska, říká režisér představení Stanislav Moša:

„Když je tam dobrý herec, tak si člověk ani neuvědomí, že je to psáno v blankversu. Verš sám, jazyk sám je u Shakespeara hudbou.“

Čtyři století starou hru uvede Městské divadlo Brno dnes večer v předpremiéře. Oficiální premiéra je zítra.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme