Kreslení Smolíkovi ožijí na divadelních prknech. Inscenaci uvádí Studio DVA

Pepa Smolík a jeho rodina - manželka Gábi, přidrzlá puberťačka Týna, samozvaný vynálezce Ládínek, kočka Žofka i pes Zorro dnes ožijí na divadelních prknech v pražském Studiu DVA. Hrdiny kultovního maďarského kresleného seriálu Smolíkovi ztvárňují i Eva Holubová a Bob Klepl. Režisér Miroslav Hanuš se chtěl původnímu seriálu výtvarně co nejvíce přiblížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smolíkovi ožijí na divadelních prknech pražského Studia DVA

Smolíkovi ožijí na divadelních prknech pražského Studia DVA | Foto: Studio DVA, Václav Beran

„Je to nový příběh, ale navazuje na to, že vždycky se Ládínek dostává na planetu, která se něčím vyznačuje. Je třeba placatá nebo je to planeta zločinů a podobně,“ prozradil Miroslav Hanuš.

„Naše planeta má taky takovéto tajemství, které by je mohlo zahubit, kdyby ho neodhalili, tím pádem nevyřešili a nemohli se vrátit. Je to domyšlené a dopsané zcela v duchu předlohy, ale samozřejmě to využívá prostředky divadelní.“

Na divadle si režisér pochvaluje hlavně to, že oproti filmu mají tvůrci možnost přímého kontaktu s divákem. „Když já vylezu a prohlásím, že jsem zeměkoule, je to taková dohoda mezi mnou a lidmi a od té doby jsem zeměkoule,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

S představiteli členů rodiny Smolíkových Bobem Kleplem a Janou Strykovou mluvil Tomáš Pilát

Diváci nepřijdou ani o oblíbenou písničku. Část z ní zazní i v maďarštině.

Jedna z hlavních postav seriálu i divadelního představení Pepa Smolík se úporně snaží být hlavou rodiny, ale situace se mu čas od času vymkne z rukou. Postavu hraje, zpívá a tančí Bob Klepl.

„S Evou Holubovou nám bylo slibováno, že my dva zpívat a tančit nebudeme. Nakonec se toho zúčastňujeme, ale já si myslím, že jako Pepa Smolík, když udělám tu a tam chybu, dokonce to vypadá jako nacvičená chyba, komicky a pěkně,“ řekl.

Ke vzoru inscenace má podle vlastních slov vztah: „Seriál Smolíkovi jsem sledoval ne s dětmi, ale já jako dítě, a měl jsem ho velmi rád. Za socialismu byl jediné takové populárně naučné sci-fi.“

Smolíkovi ožijí na divadelních prknech pražského Studia DVA | Foto: Studio DVA Václav Beran

V roli Týny se na jevišti objevuje Jana Stryková. I ona měla původní maďarský televizní cyklus ráda. Nabídky zahrát si jednu z postaviček si tak prý velmi váží. A s radostí sleduje i vizuální podobu inscenace.

„Myslím si, že seriál docela dost citujeme. Ne příběhem samotným, ale různými situacemi, rekvizitami a konec konců hlavně kostýmy,“ popsala.

V dalších rolích se objevují Eva Holubová jako Gábi, Václav Jílek jako Ládínek a Jiří Ployhar jako doktor Halíř.

Představení s názvem Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství uvádí ode dneška pražské divadlo Studio DVA.

Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme