Letní Letná opět nabídne moderní akrobacii. Festival zahájí show režiséra, který okouzlil Madonnu

Začíná třináctý ročník největšího festivalu nového cirkusu v Česku. Letní Letnou zahájí show muže, který svou tvorbou okouzlil i zpěvačku Madonnu. Podílel se proto na vzniku jejího turné. Australský režisér Scott Maidment přiveze inscenaci Limbo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival Letní Letná zahájí show Limbo režiséra Scotta Maidmenta, který svou tvorbou okouzlil i zpěvačku Madonnu

Festival Letní Letná zahájí show Limbo režiséra Scotta Maidmenta, který svou tvorbou okouzlil i zpěvačku Madonnu | Foto: František Ortmann

Na pražské Letné vyrostly nové stavby. Nejsou to domy z cihel a betonu, ale cirkusové stany. Od čtvrtka do 4. září v nich vystoupí akrobaté a artisté.

Připravena jsou celkem čtyři šapitó, jedno z nich je historické a vyrobené ze dřeva. Na Letnou ho dovezli z Belgie. Jeho stavba trvala dva dny a týmu konstruktérů velel Gerry Klessens. Unikátní zrcadlový stan zná šroubek po šroubku.

„Takovéto stany se v Belgii používaly už od začátku 20. století, jen byly menší. Tehdy byly spiegeltenty sestavené celé ze dřeva, takže nemohly být tak velké. Dřevo neuneslo takovou hmotnost. Na tak velké festivaly, jako je Letní Letná potřebujeme větší šapitó, takže jsme vymysleli novou konstrukci se starým interiérem,“ popisuje Klessens.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letní Letná opět nabídne moderní akrobacii. Festival zahájí show režiséra, který okouzlil Madonnu. Téma pro Kateřinu Svátkovou

„Teď u nás už asi počtvrté bude hrát soubor Limbo, byli jsme za nimi i v Austrálii. Je to opravdu úžasná podívaná, všude zrcadla a spousta pohybu,“ dodává.

V šapitó jsou zrcadla téměř všude. Odlesky vitráží, hra se světly a umělecké kousky desetičlenného týmu akrobatů snadno připraví diváky o jistotu, kde je nahoře a kde dole.

Letní Letná představí moderní akrobacii už potřinácté. Podle ředitele a dramaturga festivalu Jiřího Turka je tohle číslo šťastné a pro diváky je nejlepší program, jaký kdy Letní Letná nabídla.

„Každý rok se u představení snažíme, aby se stylem lišila. Jinak k tomu přistupují ve Francii, jinak v Anglii a jinak v Austrálii. Samozřejmě vždy je to založeno na perfektní akrobacii, ale každý pracuje jinak. Někdo je víc divadelní, někdo pracuje víc s tím fyzičnem a někdo víc používá vizuální stránku. V tom je to právě pěkné,“ vysvětluje Turek.

Inscenace australského souboru Limbo

Přehrát

00:00 / 00:00

Letní Letná opět nabídne moderní akrobacii. S režisérem Scottem Maidmentem, který spolupracoval se zpěvačkou Madonnou, natáčel Ondřej Bambas

Festival zahájí v půl deváté večer inscenace Limbo. Premiéru měla v roce 2013 a od té doby objel stejnojmenný australský soubor s tímto vystoupením celý svět. V Česku se představí poprvé a některé prvky budou úplně nové.

„Neustále se vyvíjíme a poupravujeme drobné věci, což vždy inscenaci osvěží. Z mého pohledu je tam hodně změn, které během tří let nastaly. Pokud jste ale viděli show někdy po uvedení, může vám připadat stejná, protože ji neznáte tak detailně jako já. Inscenaci upravujeme s herci neustále, dokonce i pro tuto produkce je několik změn, které tady v Praze děláme vůbec poprvé,“ řekl režisér Limba Scott Maidment.

Z českých zástupců se představí Losers cirque company. Členové souboru se promění v beach boys a přímo na scéně si užijí plážové hrátky. Cirkus TeTy pak představí inscenaci Husí krky o životě žen starších 30 let.

„Na Letné jsme začínali s kratšími věcmi. Je to obrovský a krásný festival, je čest na něm hrát. Druhá věc je, že se sejde celá komunita, všichni kamarádí z cirkusu, takže pro nás je to takový příměstský tábor,“ přibližuje Pavla Rožníčková ze souboru Cirkus TeTy.

Kromě nového cirkusu mají na festivalu své místo i loutkové inscenace pro děti. Festival končí první zářijovou neděli.

Anna Jadrná, Ondřej Bambas, Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme