Loutkářské dílny pro děti mají na Skupově Plzni velký úspěch

Hlavním tématem v Plzni jsou v těchto dnech loutky. Ve městě probíhá loutkářský festival Skupova Plzeň. Zahájily ho obří loutky ze Španělska, v ulicích se hrají loutková představení a loutky si taky můžete vyrobit. O loutkářské dílny v Proluce mají velký zájem hlavně děti a jejich rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti se po představení mohou seznámit s loutkami

Děti se po představení mohou seznámit s loutkami | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Loutky se dají udělat úplně ze všeho. Seminář o výrobě loutky na dvě hodiny je nemožný. Proto jsem zvolil možnost použít vše, co dům dá. Je ale potřeba vědět, jakým způsobem co pospojovat a co použít. A na to je zaměřen můj dvouhodinový seminář,“ říká jeden z lektorů Vladimír Sosna, technolog a herec Divadla Alfa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O loutkářské dílny v rámci Skupovy Plzně je velký zájem. Natáčela na nich Jana Kosová

Učí děti vyrábět loutky třeba z plastových lžiček nebo z PET lahví.

„Vyšel jsem z toho, že máme každý doma spoustu odpadu. No a z odpadků, z věcí, které najdete v jídelně nebo v kanceláři, tady děláme loutky,“ uvádí Sosna.

Výrobce loutek Miroslav Trejtnar vyrábí klasické loutky. „Držím českou tradici, takže vyrábím dřevěné marionety. Sem jsem přivezl zjednodušenou variantu. Děti si sestavují z polotovarů malého dřevěného manekýna nebo marionetku. Namalují si ho a udělají mu kostým, přidělají vahadlo a nitě,“ vysvětluje Trejtnar.

Loutkářské dílny budou pokračovat i v neděli, jedna od 13 a druhá od 15 hodin.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme