Luděk Munzar se vrací do Violy. Večer věnuje Seifertovu Koncertu na ostrově

Herec Luděk Munzar se vrací do pražského divadla Viola s básněmi. Tentokrát zarecituje verše svého blízkého přítele Jaroslava Seiferta. O hudební doprovod se postarají přední česká sólistka na violu Jitka Hosprová a pianista Emil Viklický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luděk Munzar

Luděk Munzar | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Luděk Munzar si básně Jaroslava Seiferta přečetl ještě jako kluk, v době krátce po druhé světové válce.

„Vyšel časopis a tam byly fotografie z pražského povstání a byly tam verše básníků Františka Hrubína, Jaroslava Seiferta a Františka Halase. Ty básničky mám dodnes schované, celý ten časopis,“ říká Luděk Munzar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O představení ve Viole i o Jaroslavu Seifertovi mluvila s Luďkem Munzarem redaktorka Veronika Štefanová

Jeden z nejsilnějších momentů prý Munzar zažil v roce 1984, v den, kdy v Rádiu Svobodná Evropa mluvili o tom, že Nobelovu cenu za literaturu získal právě Jaroslav Seifert.

V ten den se také Munzar rozhodl básníka navštívit v nemocnici. „Tam byla strašná spousta doktorů. To jsem pochopil, že to nebudou jenom doktoři,“ vzpomíná herec se smíchem.

Večer ve Viole věnuje Luděk Munzar básním ze Seifertovy sbírky Koncert na ostrově.

„Tenkrát v roce 1965, kdy to poprvé vyšlo, jsem si nad tou krásou jenom vzlyknul. Teď už chápu, proč mi běhá mráz po zádech. To, co tam pan Seifert popisuje, o čem hovoří, to už teď prudce žiju. Já už to vím, co to je mít strach ze smrti. On také píše: Tolikrát psával jsem o smrti, teď ji mám za dveřmi. Nepláče, konstatuje. Je to strašná bolest, a přesto v tom ten Seifert umí nalézt krásu,“ podotýká Munzar.

V představení zazní hudba Leoše Janáčka, Clauda Debussyho nebo Jaroslava Ježka.

Básník Jaroslav Seifert v roce 1981 | Foto: Hana Hamplová CC BY-SA 3.0

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme