Muži z Baletu Národního divadla zatančí v Hybernii dámské party

Deset tanečníků pražského Národního divadla si dnes nazuje baletní špičky a vyzkouší si party, které běžně tančí příslušnice něžného pohlaví. Založili kvůli tomu i nový soubor Ballet Hommes Fatals. Ve stejnojmenném představení ukážou divákům známé scény z klasických baletů ve svérázném pojetí. Premiéra je večer v pražském Divadle Hybernia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taneční soubor Ballet Hommes Fatals

Taneční soubor Ballet Hommes Fatals | Foto: Facebook Ballet Hommes Fatals

První sólista baletu Národního divadla Michal Štípa není žádný drobeček. Když se před vámi postaví na tanečních špičkách, měří skoro dva metry.

Přesto právě on si zatančí Odetu z Labutího jezera. A když během zkoušky všech deset kolegů trénuje skoky, parket se pod nimi doslova otřásá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marina Feltlová natáčela na zkoušce mužského baletního souboru Ballet Hommes Fatals

Nápad vytvořit mužský soubor, který bude tančit ženské party, vznikl před rokem. Tanečníci z Baletu Národního divadla tehdy udělali parodii na Bayadéru a sklidili s ní velký úspěch.

Podle Michala Štípy, neformálního šéfa souboru Ballet Hommes Fatals, u nás komický balet chybí.

O bezduchou parodii prý nejde

„První takové jednání je část z Labutího jezera a má to jinačí příběh, než jsou diváci zvyklí. Druhá část představení je pět baletů. Šípková Růženka, Raymonda, Giselle, Diana a Akteon a Don Quijote,“ prozradil Štípa, na co se diváci můžou těšit.

Na výběru a úpravě choreografií se podíleli Guido Sarno, Benjamin Husson a Mathias Deneux, podle něhož nejde jen o bezduchou parodii.

„Legrační je sice už to, že si děláme legraci z klasického baletu, že jako muži vystupujeme na špičkách, s mejkapem a tutu sukýnkami. Ale nejde nám o hloupou zábavu beze smyslu. Chceme, aby to bylo čisté a jasné,“ říká Deneux.

Premiéra Baletu Hommes Fatals je dnes večer v Divadle Hybernia. Už teď má tento nový mužský soubor nabídky na představení ve Stuttgartu nebo v Malajsii.

Marina Feltlová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme