Na prestižní ceny Thálie má naději 24 umělců z 15 divadel

Celkem čtyřiadvacet herců, tanečníků a operních pěvců z patnácti divadel a společností nominovala Herecká asociace na výroční Ceny Thálie za mimořádné jevištní výkony v roce 2015. Loni se pražské soubory podílely na nominacích ve 14 případech, letos jsou zastoupeny osmkrát. Z toho pětkrát zazněl na dnešní tiskové konferenci v Praze název Národního divadla (ND), čtyřikrát Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a třikrát Národního divadla Brno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tobogan slaví 25 let v Národním divadle

Tobogan slaví 25 let v Národním divadle | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Odborné poroty nominovaly z pražských scén vedle jevišť ND jen Divadlo v Dlouhé (Jan Meduna v titulní roli v inscenaci Viktor aneb Dítka u moci) a dvě soukromé produkce. Konkrétně výkon Andrey Opavské v sólové roli projektu Gossip nezávislého tanečního souboru Lenka Vagnerová and Company Praha a Hany Holišové v muzikálu Mamma Mia! v produkci Dark Style Agency.

"Laureáti 23. ročníku Cen Thálie budou vyhlášeni 26. března z jeviště Národního divadla v přímém přenosu České televize," řekl prezident Herecké asociace Jiří Hromada. Vedle výročních cen budou předány i Thálie za celoživotní mistrovství. Moderátorem večera bude opět Antonín Procházka.

V činohře mají na prestižní cenu naději například pardubická Jindra Janoušková jako Martha v inscenaci hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? či Veronika Korytářová v roli Komika a Mefistofela v Goethově Faustovi, kterého v Liberci nastudoval Ivan Rajmont. Z jejich kolegů pak Radim Madeja v komorní inscenaci Novecento (1900) v mladoboleslavském divadle a Tomáš Šulaj jako Jura Baran v dramatu Je třeba zabít Sekala.

V muzikálovém oboru jsou mezi nominovanými i Karolina Gudasová v emotivně silné inscenaci Probuzení jara v Plzni a Martina Šnytová v titulní roli Funny Girl v Ostravě. Mužská Thálie čeká na jednoho z trojice Tomáš David (Jánošík v inscenaci Malováno na skle ve Zlíně), Jan Kříž (Michal v muzikálu Děti ráje v brněnském Bobycentru) a Igor Orozovič. Ten ztvárnil v ND Jiřího Traxlera v inscenaci V rytmu swingu buší srdce mé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme