Na prestižním Fringe festivalu ve Skotsku se představí i české divadlo

Čeští divadelníci míří na Fringe festival do skotského Edinburghu. Jde nejen o divadelní přehlídku, ale zároveň i o jeden z největších mezinárodních trhů se scénickým uměním. Takzvaný Czech Showcase 2015 začíná už dnes představením Dolls od Cirku La Putyka. V dalších třech týdnech uvedou svá představení i soubory VerTeDance a Spitfire Company.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká showcase na Fringe 2015 v Edinburku: VerTeDance - Korekce

Česká showcase na Fringe 2015 v Edinburku: VerTeDance - Korekce | Foto: České centrum Londýn

Cirk La Putyka se stal s představením Dolls součástí nově vzniklé programové sekce nazvané Circus Hub.

Je to vůbec poprvé, kdy nový cirkus získal v rámci Fringe festivalu samostatnou programovou sekci. Společně s Cirkem La Putyka v ní vystoupí soubory například z Palestiny, Austrálie nebo Kanady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prestižním Fringe festivalu ve skotském Edinburghu bude část programu patřit i českému divadlu

Podle uměleckého vedoucího Cirku La Putyka Rostislava Nováka to bude boj o každého diváka.

„Snad je výhoda v tom, že naše představení je tak odlišné od ostatních. Protože spousta věcí se bude hrát v menších šapitó a je to víc kabaretní, varietní a zábavné. Jsme asi nejtemnější představení, které tam bude. Myslím si, že tam všichni jedou s tím, že věří tomu, že ten projekt má smysl a má šanci obstát v konkurenci,“ uvažuje.

Výběr českých souborů na Fringe festival iniciovalo České centrum v Londýně. Czech Showcase v Edinburghu organizuje už po páté.

„Ta představení vidí opravdu hodně lidí a vidí je důležití lidé. Vidí je ředitelé mezinárodních tanečních nebo divadelních festivalů, vidí je novináři. Pro české soubory, které třeba ještě nejsou v Británii nebo v západní Evropě známé, je důležitý i fakt, že získají anglicky psané recenze ze známých médií,“ vysvětluje ředitelka centra Tereza Porybná.

Česká showcase na Fringe 2015 v Edinburku: Cirk La Putyka: Dolls | Foto: České centrum Londýn

„Je tam přes 3000 představení každý rok, přičemž tanec nebo pohybové divadlo tvoří jenom zlomek, zhruba pět procent toho všeho, co se tam odehrává,“ dodává.

Soubor VerTeDance uvede v Edinburghu inscenaci Korekce, která v roce 2014 získala ocenění jako taneční inscenace roku a Cenu Divadelních novin. Sedm tanečníků v režii Jiřího Havelky představí téma slasti z nesvobody.

VerTeDance vystoupí na Fringe festivalu už po druhé. V roce 2013 soubor přivezl inscenaci Kolik váží vaše touha, ve které vystupovala i Tereza Ondrová. Tu v Edinburghu uvidí také letos.

„Člověk se tam musí nějakým jiným způsobem prodávat a obchodovat s tím produktem. Musí bojovat úplně o všechno – o diváky, o reklamu. Člověk není jen umělec, který si užívá zážitek na jevišti a úspěch,“ přibližuje.

Česká showcase na Fringe 2015 v Edinburku: Boys Who Like to Play With Dolls | Foto: České centrum Londýn

Soubor teď podle ní nemá velká očekávání. „Když z toho bude nějaký další úspěch a další nabídky, tak budeme rádi, ale bereme to částečně i jako teambuildingovou akci. Jedeme si tam na 14 dní pobýt, chceme k tomu přistoupit uvolněněji,“ upřesňuje.

Tereza Ondrová letos na Fringe festivalu zatančí i v představení Boys Who Like to Play With Dolls se slovenským performerem Peterem Šavelem.

Nováčky nebudou v Edinburghu ani členové Spitfire Company. Miřenka Čechová a Jindřiška Křivánková budou tři týdny vystupovat s inscenací Antiwords.

Představení je ovlivněno hrou Audience od Václava Havla a jejím filmovým zpracováním v režii Jiřího Menzela. Fringe festival skončí 30. srpna.

Česká showcase na Fringe 2015 v Edinburku: Spitfire - Antiwords | Foto: České centrum Londýn

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme