Na Václavském náměstí v Praze se z lidí stávají herci. Díky festivalu 4+4 dny v pohybu

V jedno velké divadelní jeviště se na několik dní promění Václavské náměstí v Praze. V představení Druhé město se z obyčejných lidí stávají herci, aniž by o tom sami věděli. Hlediště je ukryté a diváci představení sledují se sluchátky na uších. Až do soboty bude tyto netradiční zážitky přinášet divadelní festival 4+4 dny v pohybu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác U Stýblů během příprav na 4+4 dny v pohybu

Palác U Stýblů během příprav na 4+4 dny v pohybu | Foto: 4+4 dny v pohybu

Podle autora a režiséra divadelního projektu Druhé město Jiřího Havelky je prostředí Václavského náměstí ideálním místem pro divadlo. Diváky tentokrát schoval za okna prvního patra Paláce U Stýblů a mezi obyčejné lidi na Václavském náměstí nastrčil herce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V představení Druhé město se z obyčejných lidí stávají herci, aniž by o tom sami věděli. V Paláci U Stýblů natáčela Veronika Štefanová

„Hlavní princip je, že divák pozoruje náměstí odnikud neviděn. Neruší tu intervenci, protože tam není žádný evidentní pozorovatel. Proto se hodně lidí může dál chovat přirozeně. A námi nastrčení aktéři mohou manipulovat realitu do nějakých jiných stylizovaných momentů,“ říká Jiří Havelka.

Diváci mají na uších sluchátka, do kterých jim režisér pouští rozhovory herců mezi sebou nebo s náhodnými kolemjdoucími. Jiří Havelka sám v danou chvíli vybírá, co diváci uslyší. Zvuky z ulice navíc prokládá různou hudbou, která tak dotváří celkovou atmosféru představení.

„Cílem je, aby nepoznali, co je inscenované a co není. Popravdě řečeno, v tomto pocitu žijeme každý den. Ale postupně bude ta inscenovanost vylézat ven a bude znatelnější,“ dodává Havelka.

V představení vystupuje více než dvacet účinkujících, mezi nimi profesionální i amatérští herci a tanečníci. Velká část představení je založená na situacích, které náhodně rozehrávají kmenoví herci souboru Vosto5. Mezi nimi i spoluautor projektu Ondřej Cihlář.

„Máme tam pasáže, ve kterých lidi oslovujeme s různými důvody. Někdy jsou ochotnější, někdy míň. Já tam třeba dělám reportéra České televize, který tam naráží nejčastěji na ruské turisty,“ popisuje Cihlář.

Představení se bude uvádět v úterý a ve středu v 19 hodin v Paláci U Stýblů.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme